Pomóżcie! - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 27 sty 2017, 9:11

Witam. Kobieta od listopada pobiera świadczenie wychowawcze na pierwsze dziecko, przy składaniu wniosku oświadczyła, że córka poszła od listopada do pracy, i przy składaniu wniosku poinformowałam stronę, że w styczniu musi dostarczyć zaświadczenie o zarobkach za m-c grudzień. Podczas rozmowy telefonicznej poinformowałam stronę, że od stycznia będzie prawdopodobnie przekroczone kryterium dochodowe, po czym kobieta zaczęła kręcić, że ta córka z Nią nie mieszka itp. ( gdyby nie podała tej córki do składa rodziny nie kwalifikowałaby się na pierwsze dziecko, o czym powiedziałam jej to). Kobieta oczywiście powiedziała, że dostarczy zaświadczenie do końca tyg. jednak ja sama wystąpiłam do pracodawcy, ponieważ przeczuwałam że będzie ciężko teraz cokolwiek od Niej uzyskać. 19 stycznia wysłałam zawiadomienie o wszczęciu postępowania, do tej pory nie posiadam zwrotki, że list został odebrany, a do tego kobieta wgl. nie odbiera ode mnie telefonów, podejrzewam że robi to specjalnie, bo gdy wniosek był w trakcie rozpatrywania to odbierała, a gdy już coś to chociaż oddzwoniła za godzinę. Powiedźcie co ja mogę zrobić w tym przypadku? Czy mimo wszystko mogę wystawić jej decyzję uchylającą?
Gość

Napisano: 27 sty 2017, 9:59

Poczekaj, dostaniesz albo zwrotkę, albo zwrot. Zwrot jest równoznaczny z odebraniem wszczęcia. Jeśli możesz to wstrzymaj jej wypłatę świadczenia w styczniu, żebyś nie musiała się męczyć z potrąceniami.
Error
Stażysta
Od: 08 cze 2016, 8:46
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2017, 10:32

Wypłatę jej wstrzymałam, tylko czy nie czepną się tego później przy kontroli? ; / bo różnie mówią na szkoleniach, jedni żeby wypłacać a drudzy żeby wstrzymać i już człowiek zgłupieć może. A podejrzewałam, że od decyzji mimo wszystko się odwoła.
Gość

Napisano: 27 sty 2017, 10:45

No ja bym nie wypłacała, zwrotkę lub zwrot dostaniesz na dniach na pewno. I będziesz mogla zrobić decyzje uchylająca. A jeśli będzie się odwoływać to tym bardziej pilnuj terminów, żeby Ci później SKO nie zarzuciło. Tak mysle najbezpieczniej
Error
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2017, 10:55

Dziękuję za pomoc :) a jeszcze jedno, jak pracuje od listopada i za grudzień biorę dochody i przekracza kryterium to uchylam od stycznia, mimo tego, że za grudzień wypłata została wypłacona w styczniu?
Gość

Napisano: 27 sty 2017, 11:07

Ja tak robię
Gość

Napisano: 27 sty 2017, 14:30

Miała podobną sytuacje też sama wystąpiłam do pracodawcy. Postąpiłam identycznie pamiętaj jak wydasz decyzję uchylającą i się uprawomocni to następnie wysyłasz kolejne wszczęcie postępowania i dopiero decyzja o nienależnie pobranych i o zwrocie.
abc1

Napisano: 27 sty 2017, 14:50

Tylko, że ja jej nie wypłaciłam za styczeń i nie wypłacę, bo nie należy się jej już od stycznia, a ze zwrotem byłoby ciężko.
Gość

Napisano: 27 sty 2017, 15:01

TAK, UCHYLASZ OD STYCZNIA :)
Error
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x