ile wszczęć i decyzji - Elmer i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 28 kwie 2017, 8:56

W styczniu 2017 wydałam decyzję przyznająca zr następnie w marcu kolejna decyzja przyznająca zr na nowe - drugie dziecko. Ponieważ od maja jest przekroczenie dochodu od maja muszę uchylić obie decyzje. I mam pytanie
1. czy może być jedno wszczęcie i jedna decyzja uchylająca dwie przyznające?
2. czy dwa wszczęcia i dwie decyzje uchylające?
jak lepiej to zrobić?
nowa3
Praktykant
Od: 15 mar 2017, 12:54
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 28 kwie 2017, 9:25

Ale przecież jak urodziło się kolejne dziecko to Ty zmieniłaś decyzję pierwotną przez dodanie świadczeń, a nie wydałaś decyzji "nowej". Jedna osoba nie może mieć w obiegu dwóch decyzji.
Dlatego wszczynasz jedno postępowanie i wydajesz jedną decyzję tą pierwszą pierwotną. Ja piszę, że uchylam decyzje Nr XXX (czyli tą pierwszą) zmienioną decyzją Nr XXX ( druga którą wydałaś).
Meryy
Praktykant
Od: 28 kwie 2017, 9:20
Zajmuję się: ŚR, ŚW, FA

Napisano: 28 kwie 2017, 9:49

Na nowe dziecko złożony był drugi wniosek. Drugie dziecko urodziło się w marcu
nowa3
Praktykant
Od: 15 mar 2017, 12:54
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 28 kwie 2017, 11:08

Ok. Ale to robisz przez zmianę decyzji pierwotnej i dodanie do niej kolejnej pozycji - świadczenia. Nie ma możliwości, żebyś jednej fizycznie osobie przyznała decyzję kolejną na to samo świadczenie i by w obiegu funkcjonowały dwie. Robisz zmianę decyzji w związku ze zmianą sytuacji życiowej. Jeśli masz dwie oddzielne decyzje przyznające to moim zdaniem masz źle. Powinnaś w tym marcu wydać decyzję zmieniającą decyzję pierwotną i na niej przyznać kolejne należne świadczenia, a nie wydać odrębną decyzję przyznającą.
Meryy
Praktykant

Napisano: 28 kwie 2017, 11:24

Meryy zaskoczyłeś mnie swoim uzasadnieniem - u nas też jest praktyka, że na nowe dziecko wydaje się nową decyzję - to jest nowe świadczenie, nikt nigdy nie zarzucił nam tego jako błąd

nowa3 - ja bym zrobiła dwa wszczęcia i dwie decyzję, do każdej z decyzji osobne postępowanie
basik01
Praktykant
Od: 18 lut 2016, 9:18
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2017, 11:44

Nasze SKO ma taką praktykę może inne robią inaczej. My robimy tak.
Meryy
Praktykant

Napisano: 28 kwie 2017, 22:59

My robimy tak jak Meryy, a nawet gorzej ;) hahaha
Tzn. zupełnie zgadzam się, że na kolejne dziecko jest decyzja zmieniająca.
Idąc tym tropem, u nas jest praktyka taka, że ta kolejna decyzja ma taki sam numer, jak dec. pierwotna, tylko nowa data wydania.
Rodzina, w danym okresie zasiłkowym ma jedną teczkę, z konkretnym jednym numerem.
No chyba że nastąpiło całkowite uchylenie, a po kilku miesiącach, znowu się łapali, to wtedy na tym samym okresie otrzymują nowy numer.
Tak samo robią u nas FA i SW.
Jeszcze na potwierdzenie poprawności dodam, że mieliśmy kontrolę i wyszła dobrze.
Pozdrawiam
_Marta
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 13:02
Zajmuję się: dzśr

Napisano: 04 maja 2017, 10:22

ja tez robię jedno wszczęcie przed uchyleniem, jak zmieniam pierwotną decyzję to np nadaje numer 53-2
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x