Pan pobiera zasiłek dla opiekuna i chce zrezygnować żeby móc ubiegać się o świadczenie piel. na niepełnosprawną matkę, której niepełnosprawność powstała po 50 roku życia. Maił ktoś taki przypadek? Czy SKO przyznaje w takich przypadkach św. piel?
Ja miałam w tamtym roku taką sprawę, SKO utrzymało w mocy naszą decyzje odmowną, a WSA uchylił nam decyzje i "kazał" przyznać - cóż było robić? przyznałam. Teraz natomiast mam sprawę (odmowną oczywiście) w SKO i czekam na ich decyzję
niech się jeszcze chwilę wstrzyma, od czerwca jak wejdzie w życie znowelizowany KPA będziesz mogła Mu przyznać SP w oparciu o utrwaloną linię orzeczniczą
a jak pobiera syna na matkę SZO i złożył wniosek o ŚP, to SZO dalej mam wypłacać, pomimo, że odwołał się od decyzji odmownej i wszystko poszło deo SKO?
swieżynka90 a powiedz jak wasza sprawa była przeprowadzona . Czy uchylenie ZDO później wniosek o ŚP ?? Czy zawieszenie wypłaty ZDO do czasu rozstrzygnięcia ŚP ?? A może płacić ZDO czekać co ŚP a później zwrot??
U nas Pani wnioskowała jednocześnie o uchylenie ZDO i przyznanie ŚP, a w razie odmowy ŚP o odmowę uchylenia ZDO. Więc odmówiliśmy ŚP i poszło do SKO, ZDO dalej wypłacaliśmy.