Czy możecie mi pomóc i powiedzieć jak robicie z tymi pismami, które wysyłamy z informacją o późniejszym wydaniu decyzji? Jak jest z datami? Przyjmujemy wnioski od 1 września do 15 i taką informację trzeba wysłać po miesiącu, czyli każdy z inną datą dostanie??????????????? Ci co złożyli 1 września muszą dostać odpowiedź do 1 października????
teoretycznie tak jak piszesz, każdy będzie miał inny termin
ale że dopiero po przyjęciu wszystkich wniosków jesteśmy w stanie podzielić dotację i podać kwoty,to myślę,że jeśli dla wszystkich przyjmiemy,że miesiąc upływa 15 października,to nie będzie to wielkim błędem i będzie się można z tego wybronić
każdy wniosek to oddzielna sprawa, ten który wpłynął 1 września musisz wydać decyzję do 1 października itd, jeśli wiesz, że nie zdążysz to wysyłasz info o późniejszym załatwieniu sprawy. Nie możemy przyjąć że miesiąc upływa 15 października - jak się rodzic zna to mamy sprawę o bezczynność - no co wy?
rodzic w momencie składania wniosku zostaje poinformowany jak wygląda realizacja stypendiów,a że wszystkim zależy na załatwieniu sprawy nikt nikogo nie będzie oskarżał o bezczynność
mam co roku ponad 400 wniosków i oprócz tego inne obowiązki
nawet nie mam zamiaru bawić się w różne daty
tym z 1 września musiałabym wysyłać informację 2 razy
w razie kontroli będę się bronić
W momencie składania wniosków strony podpisują oświadczenie , iz zostały poinformowane o terminie załatwienia wniosku czy za I półrocze 2014r. decyzje będą wydane do końca listopada a w drugim półroczu 2014r. do końca czerwca. Podpisują wpinam w akta i sprawa załatwiona. Kto ma czas na to , aby wysyłać do nich pisma.
Jestem po kontroli z Urzędu Wojewódzkiego i nikt mi nie zarzucił, że jest to nieprawidłowe. Strona poinformowana? Poinformowana. Oświadczenie w aktach jest podpisane i tyle.
Na podstawie art. 36 Kodeksu postępowaniu administracyjnego (Dz. U. z 2016 r., poz. 23, j.t. z zm.; dalej jako k.p.a.) zawiadamiam, że postępowanie administracyjne
w sprawie przyznania pomocy materialnej o charakterze socjalnym w formie stypendium szkolnego nie może być załatwione w terminie przewidzianym w art. 35 k.p.a.
Powodem nie załatwienia sprawy w terminie jest uzależnienie decyzji przyznającej kwotę stypendium od otrzymanej dotacji celowej na realizację zadań własnych gminy na 2017 rok z przeznaczeniem na dofinansowanej świadczeń pomocy materialnej dla uczniów o charakterze socjalnym
Przewidywany nowy termin załatwienia w/w sprawy to ..........
Pouczenie:
Strona postępowania ma prawo złożyć ponaglenie na organ rozpatrujący sprawę, jeżeli:
1) nie załatwiono sprawy w terminie określonym w art. 35 lub przepisach szczególnych ani w terminie wskazanym zgodnie z art. 36 § 1 (bezczynność);
2) postępowanie jest prowadzone dłużej niż jest to niezbędne do załatwienia sprawy (przewlekłość).
Ponaglenie wnosi się do organu wyższego stopnia tj. ………………………………………..za pośrednictwem organu prowadzącego postępowanie.
Ponaglenie powinno zawierać uzasadnienie.