WNIOSEK - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 wrz 2014, 12:23

Jakie macie wnioski na każde dziecko oddzielny wniosek czy na wszystkie dzieci jeden? Bo ja mam jeden wniosek i nie wiem czy dobrze
PPP

Napisano: 05 wrz 2014, 12:30

decyzję wystawiamy do wniosku,więc zasada jest taka - jeden wniosek jedna decyzja
kilka wniosków - kilka decyzji
ja na każde dziecko przyjmuję osobny wniosek i na każde dziecko wystawiam osobną decyzję
xyz@

Napisano: 05 wrz 2014, 12:33

Tak ja wiem że jeden wniosek jedna decyzja tylko czy nie robię błędu przyjmując jeden wniosek na wszystkie dzieciaki chociaż nie widziałam żeby gdzieś było uregulowane prawnie że nie może być jeden wniosek na wszystkie dzieci tylko na kazde dziecko oddzielny
PPP

Napisano: 05 wrz 2014, 13:13

nikt nie pomoże?
PPP

Napisano: 05 wrz 2014, 13:35

nie, nie robisz błędu
błędem by było gdybyś miała kilka wniosków i jedną decyzję
xyz@

Napisano: 05 wrz 2014, 13:41

dziękuję bardzo
PPP

Napisano: 05 wrz 2014, 13:51

hmmmm...ja wydaje jedną decyzje na kilka osób w rodzinę. Wnioskodawca jest jeden, a wniosków kilka!! Nie wiem jak Wy to robicie, ale czy na niepełnoletnie dziecko można wydać decyzję?? Kto u Was jest wnioskodawcą?? Idąc tokiem myślenia moich poprzedniczek/poprzedników to w takim razie na świadczenie rodzinne też wydawałoby się oddzielnie decyzje na każdego członka rodziny (uprawnione dziecko) skoro wnioskodawcą jest rodzic....ehhhh
Kasia123

Napisano: 05 wrz 2014, 14:27

Kto u Was jest wnioskodawcą??
a to u kogoś może być ktoś inny niż osoby wymienione w ustawie o systemie oświaty?????

Postępowanie w sprawie przyznania stypendium szkolnego lub zasiłku szkolnego wszczyna się głównie na wniosek zainteresowanych, tj. rodziców (prawnych opiekunów) albo pełnoletniego ucznia. Użycie spójnika "albo" (alternatywa rozłączna) jest celowe; ustawodawca zaznaczył w ten sposób, że wraz z osiągnięciem przez ucznia pełnoletności rodzice (opiekunowie prawni) tracą legitymację do wnioskowania w jego imieniu o przyznanie świadczenia. Po osiągnięciu zatem odpowiedniego wieku - o ile zarazem uczeń (słuchacz) nie jest ograniczony w zdolności do czynności prawnych (np. w związku z częściowym lub całkowitym ubezwłasnowolnieniem, jak choćby z powodu upośledzenia umysłowego lub choroby psychicznej) - jedynie tenże uczeń jest czynnie legitymowany (uprawniony) do złożenia wniosku inicjującego stosowne postępowanie administracyjne; rodzic może go reprezentować tylko na podstawie pełnomocnictwa, udzielonego na piśmie lub ustnie do protokołu (art. 33 § 2 k.p.a.). Na temat definicji "pełnoletności" - zob. teza 6 do art. 12.
xyz@

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x