Informacja od ZGM o niezamieszkiwaniu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 paź 2017, 10:33

Mam takie pytanie.
Dostałam informację od pracownika ZGM (Zakład Gospodarki Mieszkaniowej, zasób gminny), że człowiek pobierający dodatek mieszkaniowy (tytuł prawny: najem) nie mieszka w danym lokalu. Po prostu ludzie się skarżą, że facet bierze dodatek a w ogóle go tam nie ma...

Czy mam zapytać ZGM czy zamierza rozwiązywać z nim umowę i na tą chwilę nic nie ruszać?
AniaDodatki
Stażysta
Od: 15 gru 2016, 9:21
Zajmuję się: DM/DE/CEIDG/ALKO

Napisano: 13 paź 2017, 10:50

Słuchaj, a może by tak wszcząć postępowanie i wezwać stronę do złożenia wyjaśnień, oczywiście dać termin na stawienie się. Jak odbierze list i sięstawi to powiedzieć, że w związku z korespondencją, która napłynęła do ośrodka z ZGM i informacjami tam zawartymi prosisz o wyjaśnienie w danej sprawie. Jak już będziesz wiedziała o co chodzi to wtedy stosownie do sytuacji zrobisz porządek.
Jeżeli nie odbierze i list wróci to albo przeprowadzić wywiad z sąsiadami o ile klienta nie zastaniesz. Napisać notatkę z tego.. Albo na podstawie informacji od ZGM (tylko należałoby wiedzieć od kiedy nie mieszka) skrócić termin przyznanego dodatku. Być może żądać zwrotu nadpłaconego dodatku..
To tylko moja sugestia.
Poczekajmy na wypowiedzi mądrzejszych w tej materii ;)
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 13 paź 2017, 11:02

Miałam raz taką sytuację, że kobitka złożyła wniosek, przyniosła fakturkę za prąd (zerowe zużycie), zaczęłam się zastanawiać dlaczego, jak ją o to zapytałam, powiedziała, że tam nie mieszka...ZGM potwierdził: Pani, ona tam z 10 lat nie mieszka...a dodatek dostawała od tych 10 lat, mniejsza o to. Dałam jej odmowę, coś się fafluniła, ale odwołania nie wniosła, z kolejnymi wnioskami nie przychodzi jak na razie. Dodam, że jest to jej mieszkanie własnościowe.

Ale w tej konkretnej sytuacji nie wiem, czy nie powinnam poczekać na ewentualne rozwiązanie umowy najmu?
AniaDodatki
Stażysta

Napisano: 13 paź 2017, 12:11

Niekoniecznie, bo co z tego, że tytuł prawny ma, tu chodzi o to, że najprawdopodobniej nie zamieszkuje. Raczej podziałałabym niż czekała. Ale to jest tylko moja sugestia :)
Klara27
Starszy referent

Napisano: 13 paź 2017, 12:24

Jeszcze zaznaczę, że informacja z ZGM na razie telefoniczna. Więc może zadzwonię do nich najpierw, żeby mi taką inf przedstawili na piśmie, a potem może do faceta napiszę o złożenie wyjaśnień?
AniaDodatki
Stażysta

Napisano: 13 paź 2017, 13:31

Informacja powinna być na piśmie.
Klara27
Starszy referent

Napisano: 13 paź 2017, 20:43

Tego dodatku nie ruszać teraz, przede wszystkim z braku dobrych podstaw prawnych.
Następny, jeśli będzie, to niech będzie ostatni.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2017, 8:05

A czemu następny miałby być ostatni, a nie ten, który teraz obowiązuje?
AniaDodatki
Stażysta

Napisano: 16 paź 2017, 20:09

No dobra, niech będzie ten.

Ów kolejny, to... na wypadek żalu nad biednym wnioskodawcą, który napracował się nad wnioskiem jak zawsze i nagle zaskakuje go/ją inne traktowanie. W takim przypadku proponuję porozmawiać, wytłumaczyć, że niedobrze jest itd.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x