Informacja z sądu - dłużnik zagranicą - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 sie 2018, 10:20

Kobieta chce złożyć wniosek o FA. Przyniosła informację z sądu, gdzie jest napisane tak:
"Sąd Okręgowy informuje, że wniosek o udzielenie pomocy w dochodzeniu świadczeń alimentacyjnych od dłużnika zamieszkałego w Wielkiej Brytanii został przesłany do właściwego organu przyjmującego w Wielkiej Brytanii. Angielski organ przyjmujący poinformował, że orzeczenie w sprawie alimentów zostało uznane za wykonalne i płatności mają być przekazywane na konto wierzycielki po ich otrzymaniu od pozwanego. Nadmieniam, że Sąd nie jest organem egzekucyjnym, a jedynie pośredniczącym w przekazywaniu korespondencji, dlatego też, za pośrednictwem Sądu nie wpływają na rzecz wierzycielki żadne należności alimentacyjne. Zgodnie z żądaniem zawartym we wniosku, ewentualne wpłaty miałyby wpływać bezpośrednio na konto wierzycielki wskazane we wniosku'.
To mój pierwszy taki przypadek. Czy na podstawie tej informacji można przyznać FA?
Patka1
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 9:23
Zajmuję się: FA

Napisano: 05 wrz 2018, 10:47

tak można przyznać, tylko wzięłabym od niej oświadczenie ze w przypadku wpłaty alimentów od dłużnika poinformuje was o tym.
aga2006
Referent
Od: 10 kwie 2014, 10:20
Zajmuję się:

Napisano: 06 wrz 2018, 8:24

Też tak myślę. Już się spotkałam kiedys z taką sytuacją. Ale strona i tak nie dostała nic z zagranicy...
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Napisano: 12 wrz 2018, 13:26

A co jeżeli Sąd wypisał "...organ zagraniczny potwierdził wpływ wniosku i powiadomił o jego przekazaniu do właściwego sądu okręgowego celem rozpoznania.Pismem z dnia.. powiadomiono o braku powodzenia egzekucji w wynagrodzenia dłużnika, bowiem przebywa na zasiłku chorobowym. Natomiast trwa jeszcze egzekucja z nieruchomości.Organ zagraniczny powiadomi o jej wynikach". Zgodnie z oświadczeniem Pani... z dnia... do chwili obecnej dłużnik nie przekazał żadnych kwot alimentów". Mogę przyznać FA?
MKZ
Stażysta
Od: 28 paź 2016, 14:51
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 12 wrz 2018, 13:36

a co w przypadku gdy nie ma żadnego zaświadczenia z sądu, ojciec dziecka jest Czechem, twierdzi, że nie dostaje żadnych alimentów
LucB
Referent
Od: 07 gru 2016, 11:31
Zajmuję się: wszystko

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x