Informacja z Sądu okręgowego. Czy można przyznać? Pierwszy taki przypadek mam - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 06 paź 2023, 11:03

Mam pierwszy przypadek sprawy gdzie dłużnik jest za grancią.

Osoba dostarczyła z sądu okręgowego "Informacja dot. podjęcia przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonywaniem tytułu wykonawczego za granicą".
w treści tego pisemka jest:
Sąd Okręgowy w.. jako organ wyznaczony do wykonywania zadań organu centralnego, określonych w art 51 rozporządzenia nr 4/2009 w zakresie przekazywania wniosków i podejmowania właściwych działań informuje, że Pani XXXX działając w imieniu XXXX złożyła w wniosek o egzekucję alimentów od XXXX zamieszkałego w Niemczech. Sprawa jest w toku.

Poniżej sa ogólne informacje o pouczenia że są nie jest organem egzekucyjnym lecz przesyłającym wnioski o wszczęcie postepowania egzekucyjnego za granice.

Czy takie pismo jest wystarczające do przyznania FA? R
zielonypłatek
Referent
Od: 24 mar 2017, 15:15
Zajmuję się: SR

Napisano: 06 paź 2023, 14:03

Tak myślę, że nawet powinieneś przyznać fundusz
Należy przyznać fundusz jeśli osoba dostarczy informację właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą, wraz ze wskazaniem daty podjęcia tych czynności, albo o niepodjęciu tych czynności, w szczególności w związku z brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą, jeżeli dłużnik zamieszkuje za granicą;
mili12402
Praktykant
Od: 07 lut 2018, 13:24
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 06 paź 2023, 14:32

Tak jest wystarczające, też mam taki przypadek.
bialymis20
Stażysta
Od: 15 lis 2018, 14:42
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Napisano: 11 paź 2023, 7:21

A czy strona powinna dodatkowo świadczyć, czy pobiera alimenty czy nie?
zielonypłatek
Referent
Od: 24 mar 2017, 15:15
Zajmuję się: SR

Napisano: 11 paź 2023, 15:19

może nie zaszkodzi to..
Karolina223
Referent
Od: 20 cze 2017, 14:31
Zajmuję się: Świadczenie Rodzinne

Napisano: 20 paź 2023, 8:18

a ja mam takie zaświadczenie Z SĄDU , że strona brytyjska nie była w stanie zlokalizować pan XY i zamknęła sprawę i zwróciła wniosek. to na jego podstawie przyznać fa?
ops.kk
Praktykant
Od: 12 mar 2021, 15:15
Zajmuję się: św, fa, cp, sr, ds i co podleci :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x