wniosek o ściganie za przestępstwo niealimentacji - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 paź 2023, 9:34

Proszę o pomoc. Kiedy w praktyce wysyłamy wniosek o ściganie za przestępstwo niealimentacji?? Pani złożyła wniosek o fundusz alimentacyjny, przyznaliśmy decyzją, poinformowaliśmy dłużnika, przyłączyliśmy się do egzekucji, złożyliśmy wniosek o podjęcie działań. Jednocześnie to my jesteśmy organem dłużnika. Czy my z urzędu jako organ właściwy wierzyciela wysyłamy wniosek o ściganie na policje?

Dłużnik przychodzi na wywiad, składa oświadczenie majątkowe, wpłaca na alimenty. Czy to organ dłużnika występuje z wnioskiem o ściganie??
Proszę o odpowiedź kiedy wysyłacie te wnioski i z jakiego organu czy wierzyciela czy z organu dłużnika.

Byłabym wdzięczna za konkretną odpowiedź.
emce
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 12:13
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny, świadczenie wychowawcze

Napisano: 09 paź 2023, 9:53

emce pisze:
09 paź 2023, 9:34
Pani złożyła wniosek o fundusz alimentacyjny, przyznaliśmy decyzją, poinformowaliśmy dłużnika, przyłączyliśmy się do egzekucji, złożyliśmy wniosek o podjęcie działań. Jednocześnie to my jesteśmy organem dłużnika. Czy my z urzędu jako organ właściwy wierzyciela wysyłamy wniosek o ściganie na policje?
Po przyznaniu funduszu jako OWW wysyłasz zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, nie wniosek o ściganie.
Złożyliście wniosek o podjęcie działań sami do siebie?
Dłużnik przychodzi na wywiad, składa oświadczenie majątkowe, wpłaca na alimenty. Czy to organ dłużnika występuje z wnioskiem o ściganie??
Tak OWD występuje z wnioskiem o ściganie po przeprowadzeniu postępowania z dłużnikiem alimentacyjnym.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 09 paź 2023, 10:03

masz wzór zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa?

Tak, wniosek o podjęcie działań wysłałam sama do siebie . W cudzysłowie wysłałam. Ponieważ jestem jednocześnie organem wierzyciela i organem dłużnika. Wierzycielka i dłużnik mieszkają na terenie tej samej gminy.

Czyli mam rozumieć, że nawet jeśli dłużnik przechodzi na wywiad, składa oświadczenie, płaci i nie ma wydanej decyzji o uznaniu za dłużnika to i tak wysyłam wniosek o ściganie z OWD?
emce
Stażysta

Napisano: 09 paź 2023, 10:07

nie, w ustawie masz napisane w jakim przypadku wysyłasz wniosek o ściganie
Alalala
Inspektor

Napisano: 09 paź 2023, 10:49

Alalala pisze:
09 paź 2023, 10:07
nie, w ustawie masz napisane w jakim przypadku wysyłasz wniosek o ściganie
w momencie kiedy decyzja o uznaniu za dłużnika uchylającego się od zobowiązań stanie sie ostateczna. Wtedy wysłam wniosek o sciganie i pytam do CEPIKU. Jesli ma prawko zabieram i to tyle.
emce
Stażysta

Napisano: 09 paź 2023, 12:03

dokładnie tak
Alalala
Inspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU