witam
czy jako organ właściwy dłuznika musze go informować że został wprowadzony do biura informacji gospodarczej? jak tak to na podstawie jakiego art.?
my na kazdej informacji o przyznaniu świadczeń z funduszu alimentacyjnego piszemy ze jezeli zaległosci wiecej niz 6 miesięcy to dopisywany jest do BIG. Ponadto gdy dłużnik przychodzi na wywiad to też mamy przygotowany specjalny szablon że w przypadku powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy informacja zostanie przekazana do BIG i taką informację nam podpisuje i tyle.
No tak jako organ właściwy wierzyciela to ja też informuje, ale moje pytanie wynika z tego ze miałam telefon z organu właściwego dłużnika bo im wysłałam wniosek o podjecie działań i oni dzwonili z pytaniem czy dłużnika wprowadziłam do BIG wiec im mówie po co im to a oni że sa organem właściwym dłuznika i wysyłaja do niego informacje że jest wprowadzony bądź nie. wiec jak to jest bo ja jeśli jestem organem właściwym dłużnika to nic im nie wysyłam tylko jak jestem organem właściwym wierzyciela to wtedy na tych zawiadomieniach to piszę.
tylko organ właściwy wierzyciela dopisuje dłużnika do BIG.
jeżeli ja jestem tylko organem właściwym dłużnika to po prostu na wywiadzie w formie takiej informacji informuje dłuznika, że bedzie lub już jest dopisany do BIG.
mialam taka sytuację że najpierw byłam organem właściwym wierzyciela a potem wierzyciel sie zmienił ale dłuznik pozostał ,,nasz" to po prostu pisze informacje do nowego organu właściwego wierzyciela że dany dłuznik jest juz wpisany do BIG.
nie wiem czy jakos pomogłam;)
Dzięki wielkie, pomogłas bardzo, poprostu nic nie wysyłam jak jestem organem właściwym dłużnika, tylko organ właściwy wierzyciela informuje, chyba tej Pani co do mnie dzwoniła się trochę pomyliło bo nic z tego nie rozumiem.