Inne przypadki _AS - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 19 lut 2015, 11:22

Witam,

jakie przypadki bierzecie pod uwagę w przypadku ubiegania się o zwiększenie dodatku w kwocie 700 zł?
ggpcpr

Napisano: 19 lut 2015, 11:33

nie bierzemy!! jest możliwość a nie obowiązek, więc nie zamierzam sobie utrudniać pracy bo zaraz studenci zaczną coś wymyślać i kombinować, a i tak uważam że mają wystarczająco duże dodatki :]
pcprkolb

Napisano: 19 lut 2015, 11:35

Popieram. Też tak zrobię.
PCPR

Napisano: 19 lut 2015, 14:09

Czy ktoś może już opracowywał te "inne przypadki" i może podzielić się na forum pomysłami?
sspcpr

Napisano: 19 lut 2015, 15:48

ja mam zamiar opierać się na propozycjach PFRON, tzn. zwiększenie dla wnioskodawców mających problemy z poruszaniem się (wózek, kule) oraz dla wnioskodawców korzystających z pomocy tłumacza i dla wnioskodawców korzystających z pomocy asystetnta ON. Nie planuję dawać im 700 zł, bo uważam to za przegięcie. Na pewno zmniejszę kwotę np. 300 zł albo 200 zł. Tylko nie wiem, jak mają to udokumentować? Zmodyfikować wniuosek i niech sami oświadczają, czy może prosić o zaświadczenie z uczelni potwierdzające, że dana osoba korzysta z pomocy tłumacza bądź asystenta.
Ali

Napisano: 20 lut 2015, 12:12

Czy ktoś już opracowywał te "inne przypadki"? Może ma ktoś w tym temacie jakieś wyjaśnienia PFRON?
ccpcpr

Napisano: 20 lut 2015, 12:20

Ali dobrze prawi. myślę, ze wyczerpała temat.
niky

Napisano: 20 lut 2015, 12:26

ja na razie zmodyfikowałam wniosek o tyle, że w "Informacjach dodatkowych" zapytałam, czy wnioskodawca ponosi dodatkowe koszty (wskazać wysokość kosztów) z powodu barier w poruszaniu się lub z powodu barier w komunikowaniu? i wymieniłam - pomoc tłumacza migowego TAK NIE, - pomoc asystenta osoby niepełnosprawnej TAK NIE.
Przyznam, że nie zamierzałam brać pod uwagę innych przypadków typu wózek, kule, bo nie wiem, jak to "wycenić"? Zaraz dojdą osoby z aparatami słuchowymi, protezy, właściwie wszystko będzie można podciągnąć pod inne przypadki, dlatego też chciałam sobie wziąć tylko tłumacza i asystenta... Teraz pomyślałam, że chyba wyrzucę "(wskazać wysokość kosztów)". Jakie jest Wasze zdanie? Jakie Wy zastosujecie rozwiązania?
PCPR

Napisano: 20 lut 2015, 13:26

Wiesz co, wyrzuć z tego wniosku tą część, że sami mają wskazać wysokość kosztów, bo się naczytasz niestworzonych rzeczy ;) Ja uważam, że to MY wskazujemy ile dajemy na to środków. I tyle. Dać studentom do wiadomości, że zwiększenie dodatku jest w takiej kwocie i tylko dla tych, którzy np. poruszają się za pomocą wózka, o kulach bądź potrzebują pomocy asystenta czy też korzystają z pomocy tłumacza. i koniec. Ja planuję dać taką samą kwotę i dla tych co mają problemy w poruszaniu się i dla tych, co napotykają bariery w komunikowaniu się. Uważam, że jest to sprawiedliwe. Nie chcę potem słuchać żalów, że "dzielę niepełnosprawnych na lepszych i gorszych, takich którym przysługuje więcej i na tych co należy im się mniej".
Ali

Napisano: 20 lut 2015, 14:17

Ali,
zastanawia mnie jednak, czy osoba z protezą nogi nie będzie domagała się uznania jako osoby która ma problem w poruszaniu się, a osoba niedosłysząca (zaaparatowana) - jako osoba od barier w komunikowaniu itp. Zaczną padać pytania, dlaczego tej osobie należy się, a tej nie. Jeszcze, nie daj Boże, usłyszymy zarzuty o dyskryminację ;) Jeszcze jedna kwestia. W programie jest napisane "gdy wnioskodawca PONOSI DODATKOWE KOSZTY z powodu barier..." No właśnie. Koncentrujemy się na "innych przypadkach", a tu jeszcze pojawia się kwestia, jak sprawdzać te "ponoszone koszty"? A może ja już doszukuję się za bardzo? No, ale PFRON, to PFRON. Ciągle piszą, że należy to decyzji realizatora, a potem zarzucają.
PCPR

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x