Inne przypadki _AS - Stare tematy

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 20 lut 2015, 14:49

Ja wychodzę z założenia, że nie dogodzę wszystkim Zawsze jest mało, ile bym nie przyznała. Tyle przykrych rzeczy, które usłyszałąm przy realizacji Asa, to niepojęte. Ale mniejsza z tym. Twoje uwagi są ciekawe, muszę pomyśleć, czy nie rozszerzyć swojej listy ;) Co do sprawdzenia dodatkowych kosztów to jest nierelana. Dostałam w tym tygodniu pismo z PFRON, że dodatek nie podlega rozliczeniu. Możemy EWENTUALNIE wziąć oświadczenie, że student przeznaczy pieniążek na sprawy związane z edukacją. możemy weryfikować prawdziwość tego oświadczenia, jednak nie możemy żądać okazania dokumentów potwierdzających poniesione koszty w ramach przyznanego dodatku. Czyli jak to zweryfikować ? :P W związku z tym nie pozostaje chyba nic innego, jak brać oświadczenie. Chyba, że masz lepszy pomysł, chętnie poznam Twoje zdanie :D
Ali

Napisano: 20 lut 2015, 16:05

Pismo z PFRON też dostaliśmy. Ale będę się upierała, ze skoro piszą o poniesionych kosztach, to trzeba będzie to jakoś potwierdzić i tak, jak mówisz w formie oświadczeń. Ale z drugiej strony, jakie dodatkowe koszty ponosi niepełnosprawny z racji posiadania np asystenta? A jeśli pula pieniędzy będzie ograniczona na tyle, że wypłacisz np wszystkim czesne (wg zasad), po 1000 zł dodatku i jeszcze kasa zostanie, to jak dzielić resztę (w sensie, co ma być priorytetem przy wypłacaniu zwiększeń) - najpierw bariery, a może dać wszystkim dodatek za naukę poza miejscem zamieszkania, KDR raczej u mnie nie będzie? I znowu może znaleźć się ktoś na wózku, kto powie, ale dlaczego ja mam tyle samo zwiększeń, co ktoś z wadą serca? Wiem, wiem - nie dogodzimy wszystkim, staram się jednak zapobiegać niejasnym sytuacjom. Zresztą może martwię się na zapas. Pewnie kasy nie starczy na wszystko i zrobimy tak, jak napisałam wcześniej: czesne, dodatek, ze zwiększeń za miejsce zamieszkania.
PCPR

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x