Internat a SOSW-jestem już głupia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 wrz 2023, 13:27

Nie przyznałam osobie dodatku na zamieszkanie w internacie gdzie dziecko uczy się w ośrodku szkolno-wychowawczym, sugerując się katalogiem szkół "na zamieszkanie". Wczoraj na szkoleniu padło takie pytanie czy przysługuje ten dodatek w ośrodku szkolno-wychowawczym i prowadzący odpowiedział, że ta,k bo jest realizowany obowiązek szkolny. Jestem już głupia, kto ma rację i co mam zrobić w takiej sytuacji?
olik
Referent
Od: 16 paź 2017, 14:58
Zajmuję się: księgowość, świadczenia rodzinne

Napisano: 27 wrz 2023, 13:31

no właśnie mam wniosek przed sobą i się zastanawiam
pomroczność dopadła jakaś
dziecko 12 lat uczęszcza do podstawowej szkoły w SOSW - ma orzeczenie o niepełnosprawności - jest w internacie
powinnam płacić ? bo już sama nie wiem...
a szkoła podstawowa - specjalna poza miejscem zamieszkania ? jest internat
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 27 wrz 2023, 15:04

znalazłam interpretację

Dodatek z tytułu podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania (specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym)
Rufus Frąckowiak

Czy można przyznać dodatek do zasiłku rodzinnego na pokrycie wydatków związanych z zamieszkaniem w miejscowości, w której znajduje się szkoła, dla dziecka zaliczonego do osób niepełnosprawnych w wieku 11 lat, uczącego się w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym?

Tak, dodatek z tytułu podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania przysługuje w związku z zamieszkiwaniem w miejscowości, w której znajduje się siedziba szkoły w przypadku dziecka lub osoby uczącej się, legitymującej się orzeczeniem o niepełnosprawności lub o stopniu niepełnosprawności.

Zgodnie z art. 8 pkt 7 ŚwRodzU do zasiłku rodzinnego przysługują dodatki z tytułu podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania. Dodatkowo zgodnie z art. 15 ust. 1 ŚwRodzU dodatek z tytułu podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania przysługuje matce lub ojcu dziecka, opiekunowi prawnemu albo opiekunowi faktycznemu dziecka lub osobie uczącej się:

w związku z zamieszkiwaniem w miejscowości, w której znajduje się siedziba szkoły ponadpodstawowej lub szkoły artystycznej, w której realizowany jest obowiązek szkolny i obowiązek nauki, a także szkoły podstawowej w przypadku dziecka lub osoby uczącej się, legitymującej się orzeczeniem o niepełnosprawności lub o stopniu niepełnosprawności – w wysokości 113 zł miesięcznie na dziecko albo
w związku z dojazdem z miejsca zamieszkania do miejscowości, w której znajduje się siedziba szkoły, w przypadku dojazdu do szkoły ponadpodstawowej, a także szkoły artystycznej, w której realizowany jest obowiązek szkolny i obowiązek nauki w zakresie odpowiadającym nauce w szkole ponadpodstawowej – w wysokości 69 zł miesięcznie na dziecko.
W przedstawionym stanie faktycznym odpowiedź na zadane pytanie znajduje się w pkt 1. Mamy więc do czynienia z sytuacją, kiedy dodatek przysługuje w okresie uczęszczania do szkoły podstawowej, po spełnieniu kwalifikowanego wymogu posiadania orzeczenia o niepełnosprawności. W naszym przypadku mowa co prawda o specjalnym ośrodku szkolno- wychowawczym, ale warto pamiętać, że zgodnie z rozporządzeniem MEN z 11.8.2017 r. w sprawie publicznych placówek oświatowo-wychowawczych, młodzieżowych ośrodków wychowawczych, młodzieżowych ośrodków socjoterapii, specjalnych ośrodków szkolno-wychowawczych, specjalnych ośrodków wychowawczych, ośrodków rewalidacyjno-wychowawczych oraz placówek zapewniających opiekę i wychowanie uczniom w okresie pobierania nauki poza miejscem stałego zamieszkania, w skład specjalnego ośrodka szkolno-wychowawczego wchodzi co najmniej jedna z następujących szkół:

szkoła podstawowa specjalna;
szkoła ponadpodstawowa specjalna.
olik
Referent
Od: 16 paź 2017, 14:58
Zajmuję się: księgowość, świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x