IOD zamiast ABI od maja 2018 r. - Ochrona Danych Osobowych

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 sty 2018, 10:58

Dotychczasowa funkcja Administratora Bezpieczeństwa Danych (ABI) zostanie zniesiona – w jej miejsce powstanie obligatoryjna instytucja Inspektora Ochrony Danych (IOD)---> co wy na to ? podobno pracownik który ma inne obowiązki nie może być IOD, a podobno z automatu ABI mają stać się IOD! był juz ktoś na szkoleniu i może sie wypowiedzieć na ten temat?
lopilopi
Stażysta
Od: 23 lip 2014, 12:08
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2018, 21:38

Nie wiem w 100% jak to będzie,byłem dziś na szkoleniu i IOD nie może być jednocześnie pracownikiem urzędu, jeżeli on sam przetwarza dane osobowe. Najprostszym rozwiązaniem to zatrudnienie przez Urząd Miasta lub Gminy IOD w ten sposób, że będzie miał pod sobą urząd, OPS, szkoły itp.

Nie wiem, czy ABI ma być zniesione. Dla mnie to wszystko jakieś popaprane.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 19 sty 2018, 12:11

A z czego to wynika, że IOD nie może być jednocześnie pracownikiem urzędu, jeżeli on sam przetwarza dane osobowe? Na jakiej podstawie?
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 sty 2018, 10:26

Artykuł 37RODO Wyznaczenie inspektora ochrony danych
6.Inspektor ochrony danych może być członkiem personelu administratora lub podmiotu przetwarzającego lub wykonywać zadania na podstawie umowy o świadczenie usług.

Artykuł 38 Status inspektora ochrony danych
6.Inspektor ochrony danych może wykonywać inne zadania i obowiązki. Administrator lub podmiot przetwarzający zapewniają, by takie zadania i obowiązki nie powodowały konfliktu interesów.
fligro
Praktykant
Od: 29 wrz 2015, 9:38
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2018, 14:39

Również czytałem, że abi ma zostać zniesione, ale dalej można mimo wszystko spotykać firmy które zajmują się administracją bezpieczeństwa informacji, a tak naprawdę do maja zostały się niecałe dwa miesiące. Osobiście wątpie w to, aby administracja bezpieczeństwa informacji została zniesiona i zastąpiona iod. Fimy które tym się zajmują, np firma https://forsafe.pl/obsluga-administrato ... nformacji/ dalej mają taką usługę w swojej ofercie. Trudno powiedzieć jak to tak naprawdę wyjdzie, kwestia czasu.
Mariusz000
Praktykant
Od: 15 mar 2018, 14:34
Zajmuję się: Pracuje na etacie

Napisano: 19 mar 2018, 8:38

lopilopi pisze:podobno pracownik który ma inne obowiązki nie może być IOD,
I tak i nie. Pracownik, który jest IOD może wykonywać inne zadania pod warunkiem, że nie wpływają one na jakość podstawowych obowiązków. Rzeczywiście te dodatkowe zadania nie mogą wiązać się z przetwarzaniem informacji. Powodem jest konflikt interesów. To tak jakby IOD kontrolował sam siebie.
Mariusz000 pisze:Również czytałem, że abi ma zostać zniesione, (...) Osobiście wątpie w to, aby administracja bezpieczeństwa informacji została zniesiona i zastąpiona iod.
Nie bardzo jest tu nad czym gdybać bo to już się stało. RODO weszło w życie dwa lata, od maja będzie bezwzględnie obowiązywało. Projekt naszej krajowej ustawy w ogóle już nie zawiera pojęcia ABI.
Pa_Ula
Praktykant
Od: 19 mar 2018, 8:24
Zajmuję się: IOD

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x