Izyda z Info-R kto już pracuje?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Zofia
Podinspektor
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: Izyda z Info-R kto już pracuje?

Post autor: Zofia »

W bazie ŚR są dane wszystkich osób, także tych, które pobierają np. tylko zasiłek pielęgnacyjny i na pewno nie złożą wniosku o 500+. Zbiór danych ŚW jest zgłaszany jako osobny zbiór i posiadanie w nim informacji o osobach, które nie pobierają ŚW, a tym bardziej danych wrażliwych tych osób, jest niepotrzebne, a pewnie i niezgodne z przepisami.
Pomijając już fakt, że niewygodne (kilkaset dodatkowych osób w bazie, które tam po prostu są).
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
SYGNITY
Starszy inspektor
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
Kontakt:

Post autor: SYGNITY »

Zofia pisze:W bazie ŚR są dane wszystkich osób, także tych, które pobierają np. tylko zasiłek pielęgnacyjny i na pewno nie złożą wniosku o 500+. Zbiór danych ŚW jest zgłaszany jako osobny zbiór i posiadanie w nim informacji o osobach, które nie pobierają ŚW, a tym bardziej danych wrażliwych tych osób, jest niepotrzebne, a pewnie i niezgodne z przepisami.
Pomijając już fakt, że niewygodne (kilkaset dodatkowych osób w bazie, które tam po prostu są).
Dlatego też, u nas jest to zorganizowane tak jak już wcześniej dziś pisałem, czyli nawet przy instalacji nowego modułu SW na wspólnej bazie danych z SR, z poziomu modułu SW, na liście osób nie będzie widać osób z SR, ale za to wprowadzając wniosek na SR (czyli na 500+) po wpisaniu PESEL jeśli osoba występowała w bazie danych SR, to jej dane się podpowiedzą i ta osoba wskoczy na listę osób w module SW.

Podobnie jest jeśli zainstalujecie nasze oprogramowanie SR jako samodzielne, ale zażyczycie sobie import danych osobowych z Waszego SR z innej f-irmy :) wówczas też lista osób będzie na początku pusta, ale jak wpisując wniosek wpiszecie PESEL i ta osoba będzie w
zaimportowanym zbiorze osób, to podpowiedzą się dane osobowe i po złożeniu wniosku ta osoba ta pojawi się na liście osób.

Dlatego też u nas te "trzy bramki" napisane przez @heiland zadziałają tak samo - tak opracowaliśmy nasze oprogramowanie.
Tomek
Ania3

Post autor: Ania3 »

Tylko ze Info-R już udostępnił program i można zacząć się wdrażać a od Pana Panie Tomku na razie dużo obietnic :-) pokażcie demo pooglądamy chętnie
SYGNITY
Starszy inspektor
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
Kontakt:

Post autor: SYGNITY »

Ania3 pisze:Tylko ze Info-R już udostępnił program i można zacząć się wdrażać a od Pana Panie Tomku na razie dużo obietnic :-) pokażcie demo pooglądamy chętnie
"Koledzy po fachu" odważyli się udostępnić demo, mimo że nie są jeszcze ciągle znane wszystkie niezbędne wytyczne Ministerstwa co do jego działania w wielu ważnych sprawach, mających wpływ na końcowy efekt programu. My wolimy nie przedstawiać czegoś, co za chwile Ministerstwo może wymusić na nas poważną zmianę, albo też nie przedstawiać czegoś okrojonego, pozbawionego np. tak ważnej sprawy jak współpraca z wnioskami elektronicznymi, których liczbę Ministerstwo szacuje od miliona do dwóch w skali kraju, żebyście nie kupowali kota w worku, mając demo bez tego (a do tych e-wniosków i do współpracy z CBB jest najwięcej wątpliwości Dostawców). Niemniej jednak jutro powinniśmy wystawić demo, liczymy że do jutra uzyskamy potwierdzenie wszystkich brakujących informacji.

pozdrawiam
Tomek
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: naitsyrk85 »

Jest to jak najbardziej logiczne, ponieważ nie powinno być od razu widać całej listy osób ze względu na ochronę danych osobowych, my czekamy z wyborem oprogramowania, aż wszyscy dostawcy przedstawią demo, ponieważ to które jest najszybciej wypuszczone może być niedoprawcowane a chodzi tylko o przyciągniecie szybko klientów a pozniej martw się sam :), będą wszystkie dema wtedy wybierzemy najbardziej komfortowe.

Będziemy np w oprogramowaniu szukać możliwości jakiegoś eksportu danych z decyzji aby zadrukować koperty oraz zwrotki, co zdecydowanie skróci czas pracy.
:ugeek:
SYGNITY pisze:
Zofia pisze:W bazie ŚR są dane wszystkich osób, także tych, które pobierają np. tylko zasiłek pielęgnacyjny i na pewno nie złożą wniosku o 500+. Zbiór danych ŚW jest zgłaszany jako osobny zbiór i posiadanie w nim informacji o osobach, które nie pobierają ŚW, a tym bardziej danych wrażliwych tych osób, jest niepotrzebne, a pewnie i niezgodne z przepisami.
Dlatego też, u nas jest to zorganizowane tak jak już wcześniej dziś pisałem, czyli nawet przy instalacji nowego modułu SW na wspólnej bazie danych z SR, z poziomu modułu SW, na liście osób nie będzie widać osób z SR, ale za to wprowadzając wniosek na SR (czyli na 500+) po wpisaniu PESEL jeśli osoba występowała w bazie danych SR, to jej dane się podpowiedzą i ta osoba wskoczy na listę osób w module SW.

Podobnie jest jeśli zainstalujecie nasze oprogramowanie SR jako samodzielne, ale zażyczycie sobie import danych osobowych z Waszego SR z innej f-irmy :) wówczas też lista osób będzie na początku pusta, ale jak wpisując wniosek wpiszecie PESEL i ta osoba będzie w
zaimportowanym zbiorze osób, to podpowiedzą się dane osobowe i po złożeniu wniosku ta osoba ta pojawi się na liście osób.

Dlatego też u nas te "trzy bramki" napisane przez @heiland zadziałają tak samo - tak opracowaliśmy nasze oprogramowanie.
Awatar użytkownika
heiland
Administrator
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
Kontakt:

Post autor: heiland »

SYGNITY pisze:
heiland pisze:To na razie teoretycznie bo nie wiadomo który program wybiorą, ten od nich czy ten od Was.
Ale argumentując wybór ostatniego mogę stwierdzić, że jest to najmniej ingerujący sposób na przerzucenie jedynie danych osobowych osób które się znajdują w Amazisie. Wszelkie inne rzeczy trzeba wprowadzić na nowo (np. dane instytucji, pracownika itp.).
Jedynie wystarczy zapisać do pliku *.txt dane osobowe i później przeprowadzić import.
Lista wnioskodawców pozostaje czysta jak łza a w zanadrzu trzyma się osoby które wystarczy wyciągnąć klikaniem.
Czyli w gruncie rzeczy chodzi Ci o to, żeby osoby pracujące nad 500+ nie miały wglądu w dane osobowe klientów SR ? Ze względu na GIODO itp. ?
A weź Panie jak ja bym na jakieś GIODO itp. duperele zwracał uwagę to bałbym się samej drogi z domu do pracy a tym bardziej otwierać rano komputer .
Nie zwracam na to uwagi ale pewnie dlatego, że sam będę to obsługiwał i do siebie mam jeszcze trochę zaufania choćby ze względu tego, że wiem jak wyglądają kontrole na wioskach czy to ZUS, GIODO, PIP czy RIO.
Więc nadmuchiwanie całej sprawy z mojego punktu jest przesadą. Dla kogoś kto mniej więcej ogarnia komputer łatwym będzie usunięcie danych z programu w ciągu kilku minut bo wiadomym jest, że kontrola nie wpada do pokoju z krzykiem odejdź od komputera i nie ruszaj myszki tylko najpierw Wójt później Kierownik i dopiero może ale to może do pracownika dojdzie jak już nie będzie wymęczony :D
wojag
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: wojag »

heiland pisze:Pracować jeszcze na niej nie pracowałem. Mam zainstalowaną i tylko po klikałem sobie.
Program jest niemal identyczny jak Amazis, Nemezis czy Helios. Przy instalacji na stanowisku gdzie mam zainstalowane inne systemy dziedzinowe od nich program ściągnął wszystkie dane z Amazisa.
Co tu można więcej powiedzieć? Wszystko wyjdzie w praniu. Chyba, że masz jeszcze jakieś pytania to mów.
Czy posiada pan jakąś instrukcje obsługi chętnie bym popatrzyła. Będę pracować na Izydzie a jestem nowa i nie wiem jak działa Amazis i Nemezis. Dziekuje
Awatar użytkownika
heiland
Administrator
Kontakt:

Nie pisz do mnie na Pan :)

Instrukcja jest u dostawców czyli:
Amazis - https://www.ops.strefa.pl/file/Amazis%20 ... bslugi.pdf
Nemezis - https://www.ops.strefa.pl/file/Nemezis%2 ... bslugi.pdf
Izyda - https://www.ops.strefa.pl/file/izydainstrukcja.pdf

Załączyłem Ci powyżej instrukcje do tych programów :D

(Kurde chyba miły jestem a ciągle się mnie czepiają na forum, że taki cham jestem :D)
Ela43

Post autor: Ela43 »

Temat dotyczy programu Info-R a 50% kolejnych stron zajmują wypowiedzi Pana z konkurencji trochę to nie do końca fajne, bo każdy kto tu wchodzi chciałby poczytać opinie pracujących na Izydzie a nie rolować temat w poszukiwaniu takich opinii. Producent wypuścił program i chwała mu za to, bo pokazał już co ma i można "to coś" namacalnie sprawdzić i przetestować a po testach można spokojnie stwierdzić, że program jest ok. Nie jestem zwolenniczką hura optymizmu, ale też nie wiem dlaczego to że jakiś producent wypuścił szybciej demo to "musi być niedopracowane". Może po prostu szybciej uwinął się z pracą :-) i ma co pokazać. Nie musi innym mydlić oczu tylko daje - macie, oglądajcie. Empatia działa (o ile działa w Ministerstwie :-)) u nich na Amazisie, więc nie mam podstaw, żeby wątpić, że nie będzie działać w Izydzie. Oglądam sobie to co mam dostępne i na razie, przynajmniej u mnie, wszystko jest, jak najbardziej ok jeżeli kogoś będzie interesować opinia użytkownika.
Awatar użytkownika
heiland
Administrator
Kontakt:

Ela43 pisze:Temat dotyczy programu Info-R a 50% kolejnych stron zajmują wypowiedzi Pana z konkurencji trochę to nie do końca fajne, bo każdy kto tu wchodzi chciałby poczytać opinie pracujących na Izydzie a nie rolować temat w poszukiwaniu takich opinii. Producent wypuścił program i chwała mu za to, bo pokazał już co ma i można "to coś" namacalnie sprawdzić i przetestować a po testach można spokojnie stwierdzić, że program jest ok. Nie jestem zwolenniczką hura optymizmu, ale też nie wiem dlaczego to że jakiś producent wypuścił szybciej demo to "musi być niedopracowane". Może po prostu szybciej uwinął się z pracą :-) i ma co pokazać. Nie musi innym mydlić oczu tylko daje - macie, oglądajcie. Empatia działa (o ile działa w Ministerstwie :-)) u nich na Amazisie, więc nie mam podstaw, żeby wątpić, że nie będzie działać w Izydzie. Oglądam sobie to co mam dostępne i na razie, przynajmniej u mnie, wszystko jest, jak najbardziej ok jeżeli kogoś będzie interesować opinia użytkownika.
W jaki sposób skonfigurowanego masz program Izyda? Tzn. korzysta Izyda z Amazisu bazy, baza wrzucona do samodzielnej pracy Izydy, dane osobowe jedynie wrzucone masz do Izydy czy może wszystko od nowa bez żadnych danych z Amazisu?
Pytam z ciekawości jak inne jednostki to robią?
ODPOWIEDZ