Mam taki problem wnuczka pobierała na babcię do 30.06.2013 decyzja wydana przez SKO Daliśmy odmowę bo była córka (pracuje za granicą) i ona była zobowiązana do opieki w pierwszej kolejności. Wspaniałomyślne SKO przyznał ok płaciliśmy. Teraz wnusia złożyła na ZDO i maja kierowniczka upiera się żeby dać odmowę na wyrównanie i bieżąco i nich się znowu odwołuje bo nie spełnia warunków na 31.12.2012. Jak podchodzicie do takich spraw , myślicie podobnie ?
TEŻ MAMY JEDNEGO WNUKA I ODMOWA BO NA DZIEŃ 31.12.2012R WNUKOM SIE NIE NALEZALO. MY DAJEMY ODMOWE I ONI BEDA SIE ODWOŁYWAĆ. TAK POWIEDZIAŁ PRAWNIK NA SZKOLENIU 21.05.2014R
art.17 ust. 1a obowiązuje już chyba od 2009 roku albo 10 wiec w dniu wydawania twojej decyzji juz obowiązywał. Jeśli wtedy uznałaś , ze wnuk może pobierać to czemu teraz chcesz zmienic zdanie. No chyba ,że masz inf. że on tej opieki nie sprawował albo zmienial się sytaucji odnośnie osób w pierwszej kolejności.
SARAAA pisze:TEŻ MAMY JEDNEGO WNUKA I ODMOWA BO NA DZIEŃ 31.12.2012R WNUKOM SIE NIE NALEZALO. MY DAJEMY ODMOWE I ONI BEDA SIE ODWOŁYWAĆ. TAK POWIEDZIAŁ PRAWNIK NA SZKOLENIU 21.05.2014R
na podstawie jakiego zapisu wnukom się nie należało ???
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Ja uważam że to czy się należało czy nie było kwestia ustalenie w postępowaniu czy są dzieci zobowiązane w pierwszej kolejności. Płaciłam wnukowi który opiekował się babcia ale 2 dzieci tej babci zmarły.