jak jest poprawnie - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 06 maja 2016, 10:19

za jakie miesiące przyznajecie stypendia? ja weryfikuje miesiąc kwiecień i przyznaje od kwietnia do czerwca. Czy jest to dobrze?????????
7777

Napisano: 06 maja 2016, 10:32

a dlaczego wybrałaś sobie do weryfikacji akurat kwiecień?
rok szkolny trwa od września do czerwca
xyz@

Napisano: 06 maja 2016, 11:07

bo kase dostaliśmy w kwietniu i dopiero od kwietnia przyznajemy. dlatego weryfikujemy kwiecień i jak się kwalifikują to przyznajemy od kwietnia do czerwca, jak nie to nie. A jak powinnam robić?
7777

Napisano: 06 maja 2016, 14:35

właśnie próbuję dojść czemu tutaj wszyscy wymyślają sobie jakąś "weryfikację" dochodów za kwiecień skoro otrzymujemy z kuratorium "dotację celową na wypłatę zasiłków i stypendiów szkolnych od stycznia do czerwca 2016"

jest podany konkretny okres
moje kuratorium pyta się w lutym ile będę potrzebowała kasy i zazwyczaj to co zostało nam wstępnie naliczone jest za dużo, więc proszę o mniej, czyli tyle ile będę potrzebowała na 6 miesięcy
jeśli ktoś potrzebuje więcej, to prosi o więcej
rozumiem,że jakieś gminy w Polsce mogą mieć wstępnie naliczoną mniejszą kwotę dotacji i nawet jak poproszą o więcej,to nie dostaną
w tej sytuacji wypłaca się na tyle miesięcy na ile kasy wystarczyło i jest to zgodne z ustawą o systemie oświaty
chociaż jakby się ktoś uparł,to dotacja jest na DOfinansowanie,więc jak gmina jest bogata i ma środki własne,to nie ma przeszkód,żeby dołożyć więcej z własnych
ale odbiegamy od tematu

to,że dostajemy dotację w kwietniu,to nie dlatego,że mamy wypłacać od kwietnia
ja nie robię zadnej weryfikacji
przez cały styczeń zbieram od ludzi oświadczenia,że dane zawarte we wniosku złożonym we wrześniu nie uległy zmianie i rodzina nadal spełnia kryterium 514 zł
no chyba,że ktoś przekracza kryterium,to wszyscy są uczuleni,że mają zgłaszać ten fakt niezwłocznie,a nie czekać do np. kwietnia,bo wtedy biorę się za pisanie decyzji
xyz@

Napisano: 10 maja 2016, 14:30

dotacja od stycznia do czerwca czyli trzeba przyznać od stycznia? my przyznajemy na 3 miesiące, nie na 6. to powinniśmy przyznać od stycznia do marca?
7777

Napisano: 09 sie 2016, 12:36

[u]do xyz@ [/u]: na jakiej podstawie prawnej zbieracie oświadczenia, że dochód z miesiąca września nie uległ zmianie?
gość 35

Napisano: 09 sie 2016, 13:22

oho wyczuwam zaczepkę;)

to oświadczenie to jest swojego rodzaju d..chron
zasugerował go jeden ze szkolących, nasz prawnik nie widział przeszkód
szkolący stał na stanowisku,że nie grzebie się w dochodach ludzi, bo to na nich spoczywa obowiązek zgłaszania istotnych zmian
a że ludzie nie czytają pouczeń i później udają zdziwionych, że nie wiedzieli, to przed wydaniem decyzji zmieniającej pytam ich czy ich dochód nadal spełnia kryterium,a oni potwierdzają to swoim podpisem
xyz@

Napisano: 09 sie 2016, 15:01

ktoś może powiedzieć, że nic sie nie zmieniło od sierpnia i tego nie sprawdzisz? przecież wiadomo, że zwiększyła się minimalna płaca, rodzinne, emerytura itp. To mimo że wiesz, że oszukują zostawiasz to bez sprawdzenia? Jak w takiej sytuacji zwykłe oświadczenie może Cię chronić. Organ też jest zobowiązany do weryfikacji sytuacji rodziny.
7777

Napisano: 09 sie 2016, 15:25

wiele osób w ciągu trwania roku szkolnego przyszło i zgłosiło zmianę dochodu

rozumiem,że Ty robiłaś weryfikację przynajmniej 3 razy w roku, wzywałaś wszystkich pismem za potwierdzeniem odbioru i prosiłaś o przedstawienie wszystkich dokumentów potwierdzających dochód we wrześniu (doszedł dodatek z tytułu dojazdu), w listopadzie (wzrosło rodzinne), w styczniu (wzrosła najniższa krajowa), w lutym (ktoś mógł dostać 1000 zł,bo oczywiście wiesz kto chodził w ciąży, kto urodził albo za chwilę urodzi), a może później ktoś poszedł do pracy sezonowej
jeśli TAK,bo to jest to prawdziwa WERYFIKACJA, a nie grzebanie w teczce u koleżanki z opsu, żeby sprawdzić ile wzrosło rodzinne, to biję pokłony, a może tak naprawdę nie masz co robić w pracy? do pracodawcy o dochody też dzwonisz? do ZUSu, czy ktoś przypadkiem nie jest na chorobowym?
nadgorliwość gorsza od faszyzmu
my nie jesteśmy psami tropiącymi
xyz@

Napisano: 09 sie 2016, 15:56

xyz@ pisze:oho wyczuwam zaczepkę;)

to oświadczenie to jest swojego rodzaju d..chron
zasugerował go jeden ze szkolących, nasz prawnik nie widział przeszkód
szkolący stał na stanowisku,że nie grzebie się w dochodach ludzi, bo to na nich spoczywa obowiązek zgłaszania istotnych zmian
a że ludzie nie czytają pouczeń i później udają zdziwionych, że nie wiedzieli, to przed wydaniem decyzji zmieniającej pytam ich czy ich dochód nadal spełnia kryterium,a oni potwierdzają to swoim podpisem
zaczepkę , nie dlaczego, pracuje dopiero rok na tym stanowisku tłumaczyłam już w innym poście, mam p.naczelnik która kocha się w podstawach prawnych i tylko jak coś zasugeruję to słyszę-. proszę mi pokazać podstawę prawna to się zastanowię..., dlatego pytam.
Przepraszam jesli moje pytanie kogoś uraziło lub zdenerwowało ;)
gość 35

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem