jak jest poprawnie - Stypendia

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 09 sie 2016, 16:01

bierzemy dochód za sierpień i póżniej w kwietniu. to nie jest mój wymysł tylko władzy. pracy mam dużo ale musze to zrobić i siedze po godzinach, za które nikt mi nie płaci. skoro wiem, że coś się zmieniło to musze miec na to papier
7777

Napisano: 10 sie 2016, 7:09

7777 pisze:bierzemy dochód za sierpień i póżniej w kwietniu. to nie jest mój wymysł tylko władzy. pracy mam dużo ale musze to zrobić i siedze po godzinach, za które nikt mi nie płaci. skoro wiem, że coś się zmieniło to musze miec na to papier

..nadgodziny ...!!!! witam w klubie, w zeszłym roku zamiast 2 tyg. byłam 4 tyg. na urlopie- wszyscy mi zazdrościli
gośc 35

Napisano: 10 sie 2016, 7:37

7777 pisze:bierzemy dochód za sierpień i póżniej w kwietniu. to nie jest mój wymysł tylko władzy. pracy mam dużo ale musze to zrobić i siedze po godzinach, za które nikt mi nie płaci. skoro wiem, że coś się zmieniło to musze miec na to papier
skąd ten kwiecień? "władza" ważniejsza od ustawy, która jasno się w tej kwestii wypowiada?

ustawa wyraźnie mówi,że "o każdej zmianie mającej wpływ...tratatata"
człowiek,któremu wzrost najniższej krajowej spowodował przekroczenie kryterium, powinien w styczniu się u Ciebie zameldować,a nie czekać do kwietnia, aż "poprosisz" (nadal nie wiem na jakiej podstawie) o zaświadczenie (czytałaś o ustawie o likwidacji barier administracyjnych)o dochodach
xyz@

Napisano: 10 sie 2016, 10:29

ludzie udawają, że nie wiedzą, że mają informować o takich zmianach, przecież oni ustawy nie znają.W kwietniu gdy robię decyzje zmieniające biorę od ludzi oświadczenie o wyrażeniu zgody na zmianę decyzji wraz z informacją o ewentualnej zmianie wysokości dochodów. Nawet drobna zmiana dochodów ma wpływ na wysokość przyznanego stypendium, bo mamy 3 progi dochodowe. Dlatego muszę to sprawdzać.
7777

Napisano: 10 sie 2016, 10:47

7777 pisze:ludzie udawają, że nie wiedzą, że mają informować o takich zmianach, przecież oni ustawy nie znają.W kwietniu gdy robię decyzje zmieniające biorę od ludzi oświadczenie o wyrażeniu zgody na zmianę decyzji wraz z informacją o ewentualnej zmianie wysokości dochodów. Nawet drobna zmiana dochodów ma wpływ na wysokość przyznanego stypendium, bo mamy 3 progi dochodowe. Dlatego muszę to sprawdzać.
U nas informacja o treści: (...) zobowiązuję się niezwłocznie powiadomić organ (...) jest i na wniosku i na decyzji.
Uwierzcie ludzie czytają decyzje, miałam taką sytuację,że przy drukowaniu 450 decyzji na początku gdzieś był błąd, nie pobrało podstawy prawnej i pani to wychwytała i przyszła że nie rozumie dlaczego w jednym punkcie przyznaliśmy a w drugim mamy brak podstawy- że do czego brak ?. Czytają są tak mądrzy, przecież potrafią tyle sobie załatwić z MOPS-u tylko jakoś pracy nie mogą znaleźć, tak naprawdę to większości, połowa świadczeń się nie należy i dobrze o tym wiemy, tylko taki co naprawdę potrzebuje to nie przyjdzie bo woli tak umiejętnie rozłoży niski dochód żeby mu starczyło "od 1-szego do 1-szego", że myśli że nie musi prosić o pomoc... to jest chore ale my nie jesteśmy od tego żeby decydować komu się należy w/g nas ,tylko w/g przedstawionych dokumentów i ewentualnie jak przyjdzie jedna "życzliwa psiapsiółka" na drugą donieść, to tak możemy to zweryfikować.
Pozdrawiam
gośc 35

Napisano: 10 sie 2016, 10:53

dokładnie, ludzie nie muszą znać ustawy
mają to w pouczeniu we wniosku i w decyzji
a ja przy każdej możliwej okazji o tym im przypominam

skopiuję jeszcze to ze strony MEN
"Jednocześnie w opinii Ministerstwa Edukacji Narodowej brak jest podstaw do weryfikacji dochodu po 1 października 2015 r. dla wniosków złożonych do 15 września 2015 r.[2] gdyż art. 90o cyt. ustawy w sposób jednoznaczny wskazuje, że wnioskodawca ma niezwłocznie powiadomić organ, który przyznał stypendium, o ustaniu przyczyn, które stanowiły podstawę przyznania stypendium szkolnego. Zatem w przypadku zmiany sytuacji materialnej w rodzinie wnioskodawca powinien o tym poinformować organ przyznający stypendium[3].

to oczywiście dotyczyło specyficznej sytuacji jaka była w zeszłym roku i 4 lata temu,ale MEN odniósł się do weryfikacji
xyz@

Napisano: 10 sie 2016, 11:34

to, że wnioskodawca ma obowiązek informowania o każdej zmianie nie znaczy, że organ przyznający stypendium nie ma prawa weryfikować sytuacji wnioskodawcy. Skoro robię decyzje zmieniające to jest oczywiste, że muszę sprawdzić co się zmieniło. Większość mówi, że nic się nie zmieniło, a później okazuje się, że po przeliczeniu dochodu przeszli do innej grupy dochodowej i mają prawo do niższego stypendium. Gdyby nie było grup dochodowych, było by lepiej. Wystarczy, że spełnia się kryterium dochodowe i tyle. Ale jeśli wysokość dochodu wpływa na wysokość stypendium, to muszę znać dokładną kwotę dochodu.
7777

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x