Proszę napiszcie mi jak samemu kontrolować te limity DE? Planuję zrobić to sobie w excelu, ale proszę podajcie mi na jakimś przykładzie. Nie byłam na szkoleniu i nie wiem, jak to zrobić...
Jakie limity? My nic nie robimy one są dla ministra do obliczenia wysokości dodatku, my nie liczymy. Dostajesz kwoty i przyznajesz. A co kwartał robisz zapotrzebowanie i się potem rozliczasz.
Ale są jakieś roczne limity. W tamtym roku zajmowała się DE koleżanka i na koniec roku osoby miały poprzyznawane mniejsze kwoty DE. Z czego to wynika, jak to liczyć?
No co Ty kombinujesz?
Przyznajesz DE na podstawie obwieszczenia Min. Gosp. Masz określone kwoty w zależności od ilości osób w gosp. dom.. Nie kombinuj! Nie możesz sobie dobrowolnie wg. własnego uznania przyznawać kwot a tym bardziej je zmniejszać. Tu nie masz co kontrolować - najwyżej Ciebie będą kontrolować. Masz pilnować tylko kwartalnych zapotrzebowań i sprawozdań.
Dlaczego zaraz że kombinujesz? :/
Pisze ze wcześniej miałam takie samo podejście jak Ty ( że nas te limity nie interesują) ale uzyskałam taka odpowiedz tutaj na forum wraz z uzasadnieniem i podsyłam linka. Dla mnie jest to logiczne jak już to sobie przeanalizowałam ale jak Ty sie z tym nie zgadzasz....
Bez obrazy - byłam już na kilku szkoleniach i nigdy nie słyszałam że mamy kontrolować jakieś limity a w razie przekroczenia zmniejszać DE. Gdzie to pisze, bo czytam przepisy i nic. Gdzie pisze że gmina ma kontrolować limity ? No gdzie?
dobrze...ale jak mam sprawdzić,ze gospodarstwo np jednoosobowe zużyło więcej niż 900kWh w roku kalendarzowym? Faktury za energię elektryczną są co pół roku...ale nie od stycznia do grudnia ...wiec?
ok a tak abstrahując to po jakie licho są te limity? Skoro ministrer sie ich nie trzyma, my niby tez nie musimy... Wiec po co ten zapis w ustawie?
Zresztą każdy niech sobie robi jak uważa za stosowne :p