stawki wynajem

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
GOPS_1234
Starszy referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

stawki wynajem

Post autor: GOPS_1234 »

Witam,
Mam pytanie odnośnie przeliczania tych wydatków do stawki gminnej. Jeżeli uchwała rady gminy ustala stawkę samego czynszu na kwotę 5 złoty i nie określa ile wynosi fundusz remontowy i opłata eksploatacyjna to czy jeżeli zarządca pisze mi czynsz kwota 100zł fundusz 100zł to powinienem te kwoty zsumować i przeliczyć do stawki gminnej czy nie skoro ustalony przez uchwałę jest sam czynsz bo już się pogubiłem. Wiem, że określa to ten art. 6 czyli wydatki przyrównujemy do tych które wchodzą w skład zasobu mieszkaniowego gminy. I właśnie w uchwale jest sam czynsz a nie ma opłaty eksploatacyjnej czy funduszu remontowego i już sam nie wiem pogubiłem się.

Kolejne pytanie tego typu, że jeżeli zarządca pisze wydatki np. czynsz 100zł woda 50zł i inne a ktoś wynajmuje mieszkanie za 1000zł to czy to 1000zł co płaci się za wynajem przeliczam do stawki gminnej i dodaje to do czynszu czyli np. czynsz 100zł woda 50zł i teraz przeliczam te 1000zł 35*5=175zł czyli łączne wydatki 325zł, czy łącze to może z kwotą czynszu i przeliczam do stawki gminnej np. 100+1000=1100, przeliczam to 1100 35*5=175 czyli 175+50=225 a może w ogóle tego nie ruszam i liczę tylko to co wpisał zarządca czyli 100+50=150? DO tego drugiego pytanka proszę o wyjaśnienie dlaczego taka nie inaczej będę bardzo wdzięczny za pomoc bo wcześniej nie liczyłem tych co wynajmują i płacą oprócz tego co zarządcy to jeszcze np. po te 1000zł wynajmującemu. Nie podoba mi się coś w tym i chciałbym się upewnić jak to powinno być.

Będę bardzo wdzięczny za udzieloną pomoc
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: stawki wynajem

Post autor: Krwawa »

Ad. 1. Czynsz i fundusz trzeba zsumować i dopiero wtedy porównać do wys. stawki gminnej. Pod pojęciem czynszu może kryć się wiele składników.
Ad. 2. W podanym przykładzie liczyłabym 175 zł, czyli czynsz + odstępne przycięte do wys. stawki gminnej. Myślę, że tak jest najuczciwiej. Odstępne niejako jest czynszem, więc można je uwzględnić na tyle, na ile pozwala stawka czynszu gminnego.
ODPOWIEDZ