jak liczyc dodatek wstecz
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM/KDR/ZP
- Kontakt:
jak liczyc dodatek wstecz
witam podpowiedzcie jak policzyc okres przyznania dodatku jak ktoś złozy wniosek w sierpniu? czy to ma też być od kwietnia?? nie moge sie w tym połapać.
teraz przyznałam od kwietnia do wrzesnia a w sierpniu jak?? i co z wypłatą bo w sierpniu otrzymaja za 5 mcy i bedzie nadpłata, we wrzesniu przyjdzie kolejny raz
teraz przyznałam od kwietnia do wrzesnia a w sierpniu jak?? i co z wypłatą bo w sierpniu otrzymaja za 5 mcy i bedzie nadpłata, we wrzesniu przyjdzie kolejny raz
-
- Referent
- Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
- Kontakt:
Re: jak liczyc dodatek wstecz
Pierwszy DM przyznajesz na okres kwiecień-lipiec, a drugi DM na okres sierpień - styczeń.
-
- Stażysta
- Kontakt:
nie rozumiem to mam przyznac dwa dodatki??? za jednym razem?? czyli dwie decyzje maja być do jednego wniosku na tych samych danych??? ja przyznałam od kwietnia do wrzesnia tej pani ale jeszcze mam niezatwierdzoną decyzje wiec moge to zmienic tylko nierozumiem jak. Myślałam, że ta pani przyjdzie we wrzesniu i złoży kolejny wniosek, juz nic z tego nie rozumiem bardzo prosze o pomoc po kolei jak to zrobićMarek1992 pisze: 16 lip 2020, 13:34 Pierwszy DM przyznajesz na okres kwiecień-lipiec, a drugi DM na okres sierpień - styczeń.
-
- Referent
- Kontakt:
Art. 15zzzib ust 5. mówi że DM wstecz skracasz o liczbę miesięcy poprzedzających pierwszy dzień miesiąca następujący po dniu złożenia, za które przyznano DM.
Czyli ja to rozumiem w ten sposób: gościu normalnie składa Ci wniosek na DM, podaje Ci nawet dochód z 3 mcy wstecz, przyznajesz mu normalnie jakby mu wyszło i jest OK, on do wniosku dołącza klauzulę za jakie chce wstecz chce mieć pieniądze, więc ja bym tak zrobił jak napisałem wcześniej.
Czyli ja to rozumiem w ten sposób: gościu normalnie składa Ci wniosek na DM, podaje Ci nawet dochód z 3 mcy wstecz, przyznajesz mu normalnie jakby mu wyszło i jest OK, on do wniosku dołącza klauzulę za jakie chce wstecz chce mieć pieniądze, więc ja bym tak zrobił jak napisałem wcześniej.
-
- Stażysta
- Kontakt:
ale pani chce od kwietnia to należy jej sie do wrzesnia tak przyznałami tak też pisały osoby ktore były na szkoleniu w poscie wczesniejszym, ze im tak na szkoleniu mówiono, że przyznajesz od kwietnia do wrzesnia i wrzucasz w podstawie art 15 zzzibMarek1992 pisze: 16 lip 2020, 14:12 Art. 15zzzib ust 5. mówi że DM wstecz skracasz o liczbę miesięcy poprzedzających pierwszy dzień miesiąca następujący po dniu złożenia, za które przyznano DM.
-
- Referent
- Kontakt:
No to zrób jak uważasz, ale interpretując ten przepis to mi wychodzi całkiem co innego.
-
- Stażysta
- Kontakt:
czy tylko ja mam nowe osoby składajace wniosek? nikt nie może napisać jak to robi?? bardzo proszę o pomoc??Marek1992 pisze: 16 lip 2020, 14:24 No to zrób jak uważasz, ale interpretując ten przepis to mi wychodzi całkiem co innego.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
A ja napiszę, że mam wątpliwość już w tym momencie czy możemy działać w dodatkach z mocą wsteczną. A wszystko to przez komentarz w Lex'ie Pana Bochenek Michała, który stwierdził w komentarzu, że o ww. dodatek można ubiegać się dopiero w terminie 30 dni od dnia ogłoszenia zakończenia obowiązywania pandemii. I bądź tu mądry i dodatki pisz...
-
- Stażysta
- Kontakt:
czyli czekać???Klara27 pisze: 16 lip 2020, 14:26 A ja napiszę, że mam wątpliwość już w tym momencie czy możemy działać w dodatkach z mocą wsteczną. A wszystko to przez komentarz w Lex'ie Pana Bochenek Michała, który stwierdził w komentarzu, że o ww. dodatek można ubiegać się dopiero w terminie 30 dni od dnia ogłoszenia zakończenia obowiązywania pandemii. I bądź tu mądry i dodatki pisz...
-
- Referent
- Kontakt:
W ustawie piszą: "nie później niż 30 dni", czyli można wcześniej składać.
Oprócz jak liczyc dodatek wstecz - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Nike Air Force 1 Mid Premium Jewel Sail
z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym
Renta
wspólny licznik
nowy wniosek o DM a zaległości czynszowe
większe wydatki niż dochód !?
Zmiana nazwiska
Uzasadnienie Decyzji
składka zdrowotna
Błagam o pomoc
opłaty