Wywiad środowiskowy - kontrolny

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Marek1992
Referent
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
Kontakt:

Wywiad środowiskowy - kontrolny

Post autor: Marek1992 »

Dzień dobry,

przyszedł dziś do mnie anonimowy donos, że kilka osób podanych w tym donosie podało nieprawidłowe informacje. Tak więc szykuję zawiadomienie o przeprowadzeniu WŚ, ale mam pewien problem.

Kiedy robiłem wywiad przed wydaniem decyzji o przyznaniu DM lub odmowie to jedyne co mogłem zrobić to kwestionariusz WŚ lub odebranie oświadczeń o stanie majątkowym. "Donos" dotyczy jednak danych we wniosku lub z deklaracji. Czy mogę te rzeczy zbadać zgodnie z art. 7 ust. 9, mam na myśli dane z wniosku i deklaracji? Jeśli tak, to jak to zrobić? Protokół z przesłuchania?
basia17111
Stażysta
Zajmuję się: FA,DM,DE
Kontakt:

Re: Wywiad środowiskowy - kontrolny

Post autor: basia17111 »

A możesz coś więcej napisać o jakie dane chodzi, czy o ilość osób wspólnie zamieszkujących, dochody?
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Post autor: Klara27 »

Myślę, ze protokół to dobry pomysł, a art. 7 trafiony.
Marek1992
Referent
Kontakt:

Już wyjaśniam:
Anonim opisał 4 rodziny:
- w jednej że Pani X wyjechałą za granicę do pracy (podczas gdy wnioskodawca dostarczył oświadczenie o braku dochodów Pani X)

- w dryugim to że Pai Y ma akt notarialny na inną miejscowość (nie wiem o co tu chodzi)

-Pani Z mieszka bierze dodatek mieszkaniowy na adres A, a mieszka na adresie B

- Pan U pracuje za granicą a przyjeżdża na tydzień przed złożeniem dodatku mieszkaniowego.

Ale z tego co się dowiedziałem to najpierw muszę:
1) postanowienie o wszczęciu postępowania
2) zawiadomienie o przeprowadzeniu terminu wywiadu
3) wywiad
4) decyzja

I według rozporządzenia o WŚ mowa jest wyłącznie o oświadczeniu stanu majątkowego i kwestionariusza, podczas gdy art 7 ust 9 ustawy o DM mówi o weryfikacj danych zawartych we wniosku i deklaracji, więc chyba mogę jedynie porpzez spisaniu protokołu, prawda?
Marek1992
Referent
Kontakt:

Chyba jednak tak nie mogę zrobić, żeby wznowić postępowanie, musi być dowód lub wyjście na jaw okoliczności. W donosie nie ma się pewności że to co ktoś pisze jest prawdą.

Chyba mogę wyłącznie zrobić wywiad środowiskowy standardowy.
basia17111
Stażysta
Zajmuję się: FA,DM,DE
Kontakt:

Post autor: basia17111 »

Ja też bym zaczęła od wywiadów, potem ewentualnie wszczęcie, i zmiana decyzji.
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Post autor: Klara27 »

Wznawianie tyczy się spraw, które są zakończone. Wszczęcie- spraw, które jeszcze trwają. najpierw zrobiłabym wszczęcie (o ile decyzja trwa)z informacją o zamiarze przeprowadzenia wywiadu, a potem wydała stosowną decyzję.
Marek1992
Referent
Kontakt:

Klara, tylko że tutaj jest pewien problem. Spójrz na przesłanki wznowienia postępowania, art. 145 par 1 kpa. Zastanawiałem się pomiędzy pkt 1 a 5, ale donos do tych przesłanek nie pasuje :/

Wszcząć postępowanie to musisz poinformować wszystkich będącymi stroną postępowania, jak zawiadomić anonima?
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

Ogólnie współczuję. Sporo zachodu, a efektów pewnie niewiele. Jak ktoś pracuje za granicą na czarno to jest to raczej nie do udowodnienia. Swoją drogą dziwne, bo teraz można łatwo i z korzyściami pracować legalnie, a i świadczenie emerytalne można sobie wypracować.
Marek1992 pisze: 10 lip 2020, 9:48 - w jednej że Pani X wyjechałą za granicę do pracy (podczas gdy wnioskodawca dostarczył oświadczenie o braku dochodów Pani X)
Donosiciele nie zawsze orientują się w sytuacji faktycznej precyzyjnie. Może ktoś pracował w trzech pierwszych miesiącach pobierania dodatku i to się nigdzie nie wlicza. A może pracował na czarno. Jeśli tak, jak to udowodnić? Kiedyś wbijali pieczątki w paszport, ale teraz, w UE i w strefie Schengen tego się nie robi, skoro można na dowód osobisty wjechać.
Marek1992 pisze: 10 lip 2020, 9:48 - w dryugim to że Pai Y ma akt notarialny na inną miejscowość (nie wiem o co tu chodzi)
W sumie ważne, czego ten akt notarialny dotyczy. Placu, gospodarstwa, mieszkania czy czegokolwiek innego. Dochód z gospodarstwa należało podać, co do mieszkania... może być wynajmowane i znowu zatajenie dochodu. Znowu dużo zachodu, bo pani się pewnie nie przyzna.
Marek1992 pisze: 10 lip 2020, 9:48 -Pani Z mieszka bierze dodatek mieszkaniowy na adres A, a mieszka na adresie B
Tu chyba prościej, bo w sumie nie jest zakazane przebywać pod adresem B, jeśli pobiera się dodatek na mieszkanie A, o ile jest ono centrum życiowym wnioskodawcy. No ale jeśli ktoś perfidnie oszukuje i faktycznie mieszka sobie gdzie indziej, znowu trudno to jakoś udowodnić.
Marek1992 pisze: 10 lip 2020, 9:48 - Pan U pracuje za granicą a przyjeżdża na tydzień przed złożeniem dodatku mieszkaniowego.
To najbardziej budzi moje wątpliwości. Stracić tydzień pracy i do tego wydać pieniądze na podróż do domu i z powrotem. Czy to się kalkuluje? Chyba że to forma urlopu połączona ze złożeniem wniosku.
ODPOWIEDZ