jak liczycie dochód uzyskany- cito - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 cze 2019, 15:57

Witam, jak w tytule jak liczycie dochód uzyskany bo zadzwonili do mnie dziś z innego ośrodka i szok. Usłyszałam, że dot tej pory brali oświadczenia stron z dochodem uzyskanym ( faktycznie otrzymanym) z rachunku bankowego. U nas od zawsze praktykujemy zaświadczenia od pracodawców, gdzie wykazane są wszystkie składniki zgodne z definicją dochodu tj. dochód to przychód pomniejszony o k.u.p, podatek należny, składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne. I tak biorąc pod uwagę nasze racje to kwota faktycznie otrzymana nigdy nie zgodzi się z kwotą liczoną na potrzeby świadczeń, gdyż nie będzie grać o koszty uzyskania przychodu. Jak wy praktykujecie? Kto się myli? Jak strony mają nam oświadczać dochód, bo troszkę zgłupiałam.
sylwiak019
Praktykant
Od: 07 lis 2017, 19:56
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Napisano: 24 cze 2019, 17:47

strona może przedłożyć zaświadczenie bądź oświadczenie co woli
Hely0207
Stażysta
Od: 10 lip 2017, 21:03
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Napisano: 25 cze 2019, 8:17

my też preferujemy zaświadczenie - jak już bardzo nie udaje się załatwić to ostatecznie oświadczenie
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 25 cze 2019, 13:44

Już sama forma jest mniej istotna bo obydwie są dopuszczalne. Bardziej mnie martwi to iż inny ośrodek przyjmuje oświadczenia lub zaświadczenia z kwotą wynagrodzenia z rachunku bankowego czyli faktycznie wypłaconego. U nas praktykowaliśmy definicję ustawy czyli wynagrodzenie za dany miesiąc musiało być jeszcze obcięte o koszty uzyskania przychodu i ta kwota nie jest zgodna z wysokością przelewu bankowego od pracodawcy.
sylwiak019
Praktykant
Od: 07 lis 2017, 19:56
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Napisano: 25 cze 2019, 14:00

i wy robicie prawidłowo
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem