Witam, jak w tytule jak liczycie dochód uzyskany bo zadzwonili do mnie dziś z innego ośrodka i szok. Usłyszałam, że dot tej pory brali oświadczenia stron z dochodem uzyskanym ( faktycznie otrzymanym) z rachunku bankowego. U nas od zawsze praktykujemy zaświadczenia od pracodawców, gdzie wykazane są wszystkie składniki zgodne z definicją dochodu tj. dochód to przychód pomniejszony o k.u.p, podatek należny, składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne. I tak biorąc pod uwagę nasze racje to kwota faktycznie otrzymana nigdy nie zgodzi się z kwotą liczoną na potrzeby świadczeń, gdyż nie będzie grać o koszty uzyskania przychodu. Jak wy praktykujecie? Kto się myli? Jak strony mają nam oświadczać dochód, bo troszkę zgłupiałam.
Już sama forma jest mniej istotna bo obydwie są dopuszczalne. Bardziej mnie martwi to iż inny ośrodek przyjmuje oświadczenia lub zaświadczenia z kwotą wynagrodzenia z rachunku bankowego czyli faktycznie wypłaconego. U nas praktykowaliśmy definicję ustawy czyli wynagrodzenie za dany miesiąc musiało być jeszcze obcięte o koszty uzyskania przychodu i ta kwota nie jest zgodna z wysokością przelewu bankowego od pracodawcy.