Jak można pomóc komuś w fatalnych warunkach - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 20 lut 2018, 17:28

Witam. Mam podopiecznego, który mieszka w fatalnych warunkach. Dom jest w opłakanym stanie, nie ma prądu, łazienki, wody, piec też jest kiepski. W domu jest bardzo zimno, gdyż tez pan nie pali w piecu. W przeszłości proponowałam mu schronisko dla bezdomnych bądź noclegownię. Odmawiał wyjazdu do w/w placówek za każdym razem. Dziś zastałam go stanie poważnego wyziębienia. Stopy fioletowo - czarne, bez kontaktu. Wezwałam karetkę. Jednakże Panowie stwierdzili, iż jego stan nie zagraża życiu. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
agnieszka2018
Praktykant
Od: 20 lut 2018, 17:22
Zajmuję się: Pracownik socjalny MOPS

Napisano: 20 lut 2018, 19:16

wniosek do sadu o umieszczenie bez zgody do dps-opisac dobrze jego sytuacje.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 20 lut 2018, 19:17

agnieszka2018 pisze:Witam. Mam podopiecznego, który mieszka w fatalnych warunkach. Dom jest w opłakanym stanie, nie ma prądu, łazienki, wody, piec też jest kiepski. W domu jest bardzo zimno, gdyż tez pan nie pali w piecu. W przeszłości proponowałam mu schronisko dla bezdomnych bądź noclegownię. Odmawiał wyjazdu do w/w placówek za każdym razem. Dziś zastałam go stanie poważnego wyziębienia. Stopy fioletowo - czarne, bez kontaktu. Wezwałam karetkę. Jednakże Panowie stwierdzili, iż jego stan nie zagraża życiu. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
no cóż jeżeli masz podopiecznego który ma fioletowe stopy z powodu zimna, to chyba nie pozostaje tobie nic innego jak tylko wziąć go do siebie :mrgreen: bo jeżeli to twój podopieczny to ty jesteś jego opiekunem i chyba tak by wypadało :shock: ja mam klientów. również w podobnej sytuacji. jeżeli ktoś odmawia ciepłego schroniska lub noclegowni to proszę aby złożył stosowne oświadczenie, jeżeli nie chce sporządzam odpowiednią notatkę do dokumentacji sprawy. jeżeli ktoś nie chce skorzystać z oferty ciepłego miejsca pobytu i woli mieć fioletowe stopy z zimna to ja bym się zastanowił czy jest zdrowy psychicznie. może twój podopieczny jest chory psychicznie i trzeba mu pomóc na tym odcinku? jeżeli nie i ma świadomość sytuacji, ma informację, że może skorzystać z pomocy jaką mu oferujesz to ma do tego prawo. pomocy nie udziela się wbrew woli adresata pomocy. każdy człowiek ma prawo do stylu i trybu życia jaki wybrał.
wiejskigopsiak
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 sie 2017, 11:45
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach

Napisano: 20 lut 2018, 19:31

Napisałam podopieczny, gdyż jakby nie było 'klient' w odniesieniu do pomocy społecznej dziwnie brzmi. No ale tak jest, że jest to klient i już. A dps póki co nie wchodzi w grę. Szukam alternatyw.
agnieszka2018
Praktykant
Od: 20 lut 2018, 17:22
Zajmuję się: Pracownik socjalny MOPS

Napisano: 21 lut 2018, 9:05

Jeżeli nie leczył się psychiatrycznie to napisz do prokuratury - opisz całą sytuację dokładnie, zaznacz, że nie był leczony i od razu we wniosku zaznacz, że wnosisz o takie badanie. Jeśli natomiast był leczony - to do sądu (albo o przymusowe leczenie albo od razu o umieszczenie w DPS).

P.S.
A najlepiej zgłoś do mediów - oni mają wyjątkowy dar przekonywania. Ujrzysz na własne oczy jak szybko Twój klient zgodzi się na wszystko...
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x