Zasilek okresowy czy warto sie ubiegac. Kryterium dochodowe. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 21 lut 2018, 5:37

Witam.
Mam takie pytanie. Mieszkam razem z mama. Moja mama jest na emeryturze i dostaje ta najnizsza z ZUS (ok. 850 zl netto, 875 zl okolo po waloryzacji w marcu). Ja od kilku lat jestem bezrobotny. Ponadto mama i ja chorujemy. Obaj korzystamy z Pomocy Spolecznej, tzn mamy przyznany dodatek mieszkaniowy w wysokosci 230 zl. z groszami, 15 zl z groszami dodatku energetycznego oraz 180 zl zasilku celowego. Wszystkie te swiadczenia pobiera mama. Mam takie pytanie w zwiazku z tym jest sens starania sie o zasilek okresowy przeze mnie, tzn czy dochod na osobe w gospodarstwie domowym nie przekroczy w tym wypadku kryterium dochodowego? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam.
Bartonii28
Praktykant
Od: 21 lut 2018, 5:17
Zajmuję się: Jestem bezrobotny.

Napisano: 21 lut 2018, 9:12

Nie ma sensu, dostaniesz odmowę przyznania z powodu przekroczenia dochodu na osobę w rodzinie.
Franciszek
Stażysta
Od: 04 kwie 2017, 11:25
Zajmuję się: PS

Napisano: 21 lut 2018, 10:05

Bartonii28 pisze:Witam.
Mam takie pytanie. Mieszkam razem z mama. Moja mama jest na emeryturze i dostaje ta najnizsza z ZUS (ok. 850 zl netto, 875 zl okolo po waloryzacji w marcu). Ja od kilku lat jestem bezrobotny. Ponadto mama i ja chorujemy. Obaj korzystamy z Pomocy Spolecznej, tzn mamy przyznany dodatek mieszkaniowy w wysokosci 230 zl. z groszami, 15 zl z groszami dodatku energetycznego oraz 180 zl zasilku celowego. Wszystkie te swiadczenia pobiera mama. Mam takie pytanie w zwiazku z tym jest sens starania sie o zasilek okresowy przeze mnie, tzn czy dochod na osobe w gospodarstwie domowym nie przekroczy w tym wypadku kryterium dochodowego? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam.
skoro jesteś bezrobotny czyli deklarujesz chęć podjęcia zatrudnienia sens ma poszukiwanie pracy odpowiedniej do możliwości. bierne pozostawanie na utrzymaniu pomocy społecznej spowoduje, że być może nie będziesz miał prawa do emerytury w przyszłości. dożywotnio więc pozostaniesz na utrzymaniu pomocy społecznej, żyjąc w nędzy :?
wiejskigopsiak
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 sie 2017, 11:45
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach

Napisano: 21 lut 2018, 11:41

No pewnie że deklaruje. Problem w tym że mieszkam w małej miejscowości. I tu pojawia się problem że z pracą jest po prostu ciężko. Po drugie. Lecze się psychiatryczne, więc krótko mówiąc nie wiem kto chciałby do pracy potocznie mówiąc "chorego psychicznie". Z tym związany jest też problem, mianowicie przyjmuje silne leki psychotropowe, które najzwyczajniej zamykają, uposledzaja zdolność psycho-motoryczna itp. Do puki się nie wylecze, pozostaje mi jedynie pomóc spoleczna, mówię- bynajmniej jak narazie. Myśli Pan, że posiadam pierwsze podoba mi się to? A czy po drugie myśli Pan, że łatwo jest dla dwóch osób utrzymać się z około 850 zl? Stąd też moje pytanie jak w temacie.
Bartonii28
Praktykant

Napisano: 21 lut 2018, 13:02

proponuję starać się o orzeczenie o niepełnosprawności dla mamy a może i dla siebie, jeśli będzie znaczny stopień , to będzie przysługiwał zasiłek pielęgnacyjny który jest niezależny od dochodu
klementyna
Stażysta
Od: 02 mar 2016, 9:14
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2018, 15:06

Tzn ja raczej dostałby takie orzeczenie. Chociaż powiedziałbym 50/50, ponieważ stawalem przed ŻYDowską komisja (mam przepracowane wymagane 4,5 roku) jednak bez efektu. Mama choruje na drazliwosc jelita grubego. Nie wiem cZy ta choroba kwalifikowala by ja do takiego orzeczenia. Nie mniej jednak dziękuję za podpowiedź. Zaciekawie się tym dogłębniej.
Bartonii28
Praktykant

Napisano: 21 lut 2018, 15:29

Bartonii28 pisze:Tzn ja raczej dostałby takie orzeczenie. Chociaż powiedziałbym 50/50, ponieważ stawalem przed ŻYDowską komisja (mam przepracowane wymagane 4,5 roku) jednak bez efektu. Mama choruje na drazliwosc jelita grubego. Nie wiem cZy ta choroba kwalifikowala by ja do takiego orzeczenia. Nie mniej jednak dziękuję za podpowiedź. Zaciekawie się tym dogłębniej.
stając przed kolejną komisją koniecznie nazwij ją żydowską. nie zaszkodzi, a biorąc pod uwagę problemy psychiczne może nawet pomóc :lol:
wiejskigopsiak
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 sie 2017, 11:45
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach

Napisano: 21 lut 2018, 16:01

Hehe. Dobre. Raczej przewiezliby mnie w asyście policji do zamkniętego oddziału.
Bartonii28
Praktykant

Napisano: 23 lut 2018, 14:17

Bartonii28 pisze:Hehe. Dobre. Raczej przewiezliby mnie w asyście policji do zamkniętego oddziału.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Wredniocha
Referent
Od: 17 gru 2016, 14:13
Zajmuję się: Innymi

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x