Witam! Nie jestem pracownikiem świadczeń ale bardzo proszę Was o odp. bo już nie wiem co o tym myśleć. Tylko to forum wydaje mi się rzetelne aby uzyskać odp na moje pytanie i rozwiać wątpliwości.. Moja syt wygląda tak; złozyłam wniosek o 500plus w czerwcu, troszkę za namową Pani przyjmującej wnioski (powiedziała,że powinniśmy aby w Niemczech nie wstrzymali nam wypłat bo nie wiadomo do końca jak to będzie teraz wygladać) i do tej pory nie ma odp. z ROPSu. co mnie już trochę martwi. Mój mąż pracuje w Niemczech już kilka lat, pobieramy tam Kindergeld na dwójkę naszych dzieci od początku jego pracy. Ja tu w Pl jestem aktywna zawodowo na umowie o pracę od marca 2016r. Dzieci mieszkają ze mną w Pl. Moje pytanie brzmi więc;
Czy w związku z tą syt będziemy musieli pobierać 500plus tu, a z Niemczech dostaniemy dodatek dyferencyjny? Czy może będziemy pobierać dalej tam cały Kindergeld, a tu dostaniemy 500zl na drugie dziecko bo na pierwsze dochód przekroczy???
Tak długo to trwa,że boję się że wyjdą z tego teraz jakieś dziwne komplikacje. Niemcy nic nam nie wstrzymali do tej pory. Czy mieliście może podobne przypadki? Będę Wam bardzo wdzięczna za odp !!