zas. macierzyń. po utracie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 06 lut 2017, 17:59

mam pierwszy taki przypadek i nie wiem czy dobrze zamierzam to zrobić.
pani była zatrudniona w 2016 r (uzyskanie dochodu) do początku stycznia 2017. Twierdzi, że do dnia porodu. Zasiłek macierzyński ma mieć płacony z ZUS. Na dzień dzisiejszy nie ma wydanej decyzji i twierdzi (bo już była w zus) że oni nie wysyłają wydanej decyzji. Trzeba złożyć wniosek w zus z prośbą o wydanie decyzji, ale szkopuł polega na tym, że wniosek o otrzymanie decyzji można złożyć dopiero po jej fizycznym wydaniu :lol: Nie wiem czy to normalna procedura czy klientka mi ściemnia.
Jak to prawidłowo rozpatrzeć taką sytuację?
czy zgodnie z katalogiem uzysków i utrat - wygląda to na utratę dochodu z pracy i uzyskanie zas. macierzyńskiego w związku z utratą zatrudnienia?
Jakie dokumenty mam wymagać oprócz:
- zaświadczenie o doch. od pracodawcy
- świadectwo pracy
- decyzja z ZUS.
Planuję utracić jej doch z pracy i uzyskać z zas. macierzy. Tylko za jaki miesiąc przyjąć doch z zasiłku w ustawie jest zwrot "uzyskaniem zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowe" - czyli tak jak w przypadku świadczenia rodzicielskiego decyduje miesiąc wypłaty, a nie miesiąc nabycia prawa do zasiłku?
czyli teraz wydać decyzję, a potem pilnować, żeby klientka doniosła i wprowadzić zmianę dochodu, trochę zamieszania.
A wy jak robicie w takich przypadkach? poradźcie coś
Gość

Napisano: 06 lut 2017, 22:26

w tej sytuacji jest póki co tylko uzyskanie dochodu - wiec liczysz dochody za II miesiąc z zaświadczenia od pracodawcy, następnie w lutym trzeba zrobić utratę zatrudnienia na podstawie dokumentów (świadectwa pracy) , i uzyskanie dochodu z tyt. uzyskania macierzyńskiego po utracie zatrudnienia ( tj. zaświadczenie z ZUS o okresie pobierania macierzyńskiego + II miesiącu od uzyskania macierzyńskiego (od pierwszego miesiąca wypłaty) z ZUS o tym informujesz klientka ze ma obowiązek dostarczyć.
Śledzik

Napisano: 06 lut 2017, 23:30

Śledzik pisze:w tej sytuacji jest póki co tylko uzyskanie dochodu - wiec liczysz dochody za II miesiąc z zaświadczenia od pracodawcy, następnie w lutym trzeba zrobić utratę zatrudnienia na podstawie dokumentów (świadectwa pracy) , i uzyskanie dochodu z tyt. uzyskania macierzyńskiego po utracie zatrudnienia ( tj. zaświadczenie z ZUS o okresie pobierania macierzyńskiego + II miesiącu od uzyskania macierzyńskiego (od pierwszego miesiąca wypłaty) z ZUS o tym informujesz klientka ze ma obowiązek dostarczyć.
dzięki bardzo. czyli śmiało można wydawać decyzję?
czyli decyzja przyznająca nie wystarczy (tam chyba pisze od kiedy przyznane i kiedy będzie wypłacone i w jakiej kwocie? trzeba od nich zaświadczenie?
Gość

Napisano: 07 lut 2017, 9:04

nawet powinno się wydac decyzje bo sytuacja jest jasna , potem robisz uzysk na podstawie dostarczonych dokumentów z tyt macierzyńskiego. Z tego co wiem ZUS nie wysyła takich decyzji , nie wiem na 100 %, u nas dostarczają zaswiadczenia o okresie pobierania + II miesiac od I wypłaty zasiłku macierzyńskiego.
Śledzik

Napisano: 20 lut 2017, 15:24

mam podobną sytuację tyle, że pani dostarczyła mi świadectwo pracy (ale w zus w empatii jest nadal jako że pracuje)
Napisałam wniosek do Zus a ten mi odpisał że 'Podlega ubzpieczeniu z tytułu 011000 - pracownik podlegający ubezp.społ i zdrow od xxx do nadal

poza tym napisali że od XII do 16.01.2017 miała wypłacone chorobowe (na świadectwie pracy - jest określone, że praca była do do 16.01.2017)

NIe rozumiem. W sumie nie robi, a w empatii i z odpowiedzi Zus wynika że podlega ubezpieczeniu.

można wydać decyję na 500 czy przedłużyć sprawę by to wyjaśnić?
Gość

Napisano: 20 lut 2017, 20:24

pracodawca ma czas do 7 dniu żeby wyrejestrować pracownika ze składek , ja bym się trzymała świadectwa pracy masz czarno na białym
Śledzik

Napisano: 20 lut 2017, 22:45

ja wszystko rozumiem, że mały zakład pracy i księgowa zapomniała kliknąć by wyrejestrować

(ale minęło dużo więcej niż 7 dni od daty świadectwa)

prosicie w podobnej sprawie interesanta by wam oświadczył z czego wynikają te rozbieżności?
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x