jak obliczyć kwotę planowanej dotacji dla gmin - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 lut 2020, 16:47

Jestem nowa w stypendiach, jak policzyć kwotę planowanej dotacji dla gminy na realizację zadania/Wskaźnik G wynosi 1117,21 (57,11)
Jak to się oblicza?
Ania@
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 13:30
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 18 lut 2020, 9:44

Art. 70. [Dotacja na dofinansowanie świadczeń pomocy materialnej o charakterze socjalnym]
1. Na dofinansowanie świadczeń pomocy materialnej o charakterze socjalnym, o których mowa w art. 90c ust. 2 ustawy o systemie oświaty, gmina otrzymuje dotację celową z budżetu państwa.
2. Dotacji, o której mowa w ust. 1, udzielają wojewodowie.
3. Na finansowanie zasiłków szkolnych, o których mowa w art. 90c ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie oświaty, w danej gminie przeznacza się nie więcej niż 5% kwoty dotacji, o której mowa w ust. 1.
4. W przypadku gminy, w której wskaźnik dochodów podatkowych na jednego mieszkańca w gminie jest równy lub niższy od 40% wskaźnika dochodów podatkowych dla wszystkich gmin, kwota dotacji, o której mowa w ust. 1, nie może przekroczyć 95% kwoty świadczeń pomocy materialnej o charakterze socjalnym udzielonych w roku budżetowym przez gminę, pod warunkiem że kwota stypendiów szkolnych, o których mowa w art. 90c ust. 2 pkt 1 ustawy o systemie oświaty, lub zasiłków szkolnych, o których mowa w art. 90c ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie oświaty, przekazana uczniom i uczestnikom zajęć rewalidacyjno-wychowawczych w roku budżetowym, będzie nie mniejsza niż 95% kwoty naliczonej tej gminie zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie ust. 6.
5. W przypadku gminy, w której wskaźnik dochodów podatkowych na jednego mieszkańca w gminie jest równy lub niższy od 75% i wyższy od 40% wskaźnika dochodów podatkowych dla wszystkich gmin, kwota dotacji, o której mowa w ust. 1, nie może przekroczyć 90% kwoty świadczeń pomocy materialnej o charakterze socjalnym udzielonych w roku budżetowym przez gminę, pod warunkiem że kwota stypendiów szkolnych, o których mowa w art. 90c ust. 2 pkt 1 ustawy o systemie oświaty, lub zasiłków szkolnych, o których mowa w art. 90c ust. 2 pkt 2 ustawy o systemie oświaty, przekazana uczniom i uczestnikom zajęć rewalidacyjno-wychowawczych w roku budżetowym, będzie nie mniejsza niż 95% kwoty naliczonej tej gminie zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie ust. 6.

wskaźniki na 2020
https://www.gov.pl/web/finanse/wskaznik ... -na-2020-r
Agnieszka62
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 11:11
Zajmuję się: FA/ŚW/ŚR

Napisano: 18 lut 2020, 10:23

wskaźnik krajowy 1 956,15 zł
Teraz musisz przeliczyć ile procent trzeba dołożyć z własnych
40% z 1956,15 zł to 782,46 zł
75% z 1956,15 zł to 1467,11 zł czyli jeśli jesteś w widełkach od 40% do 75% to musicie z środków własnych dać 10%.
Może ktoś się jeszcze wypowie, bo y dokładamy zawsze 20% (mamy wskaźnik powyżej 75%
Agnieszka62
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 11:11
Zajmuję się: FA/ŚW/ŚR

Napisano: 13 sty 2021, 12:45

Podbijam stary temat.
Interesuje mnie ten warunek, podpowiedzcie czy go dobrze rozumiem...
Muszę z nalicznej mi dotacji wydać co najmniej 95% na świadczenia, wtedy mogę sobie obniżyć kwotę wkładu własnego.
Ale czy to jest kwota dotacji, którą oni nam proponują na początku wg rozdzielnika czy ta, którą ja im odsyłam - a zazwyczaj obniżam, bo uczniów mam mniej.
I te 95% oznacza, że dotację muszę wydać całą albo zwrócić mniej niż 5%, wtedy mogę się kwalifikować do mniejszego wkładu, tak?
m_alaczek
Stażysta
Od: 07 lis 2016, 11:54
Zajmuję się: ST/DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x