jak pomóc... - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 cze 2013, 0:52

jeden z moich bliskich znajomych nadużywa alkoholu, niby normalnie chodzi do pracy, ale praktycznie nie ma dnia, by nie spożył alkoholu. bardzo mi zależy na tej osobie, znam tę osobę od dzieciństwa, znam też jego żonę i dzieci...przyjaźnimy się.chciałabym pomóc im, wiem też, że jak zaczną się rozmowy na temat leczenia...to będzie tylko gorzej, czy jest jakiś sposób na to by przekonać taką osobę, aby nie piła..?nie mogę stać z boku i przypatrywać się spokojnie jak on rujnuje życie swoje i jego bliskich, co mam zrobić?nie chciałabym też, (ani pewnie oni) żeby wywlekać ten problem na zewnątrz....proszę pomóżcie....
~monika

Napisano: 29 cze 2013, 14:21

Dopóki uzależniony sam nie zrozumie swojego problemu i nie podejmie leczenia, to marne masz szanse na udzielnie mu pomocy.

Wszystkich uzależnionych cechuje BIERNA postaw życiowa i brak motywacji do zerwania z nałogiem.

Pierwsze kroki do zdrowienia (oprócz odtrucia) - alkoholik musi samodzielnie:

1. Przyznać, że jest bezsilny wobec alkoholu i że przestał kierować własnym życiem.

2. Zrobić gruntowny rachunek moralny.

3. Wyznać sobie i drugiemu człowiekowi istotę swoich błędów.
~iza

Napisano: 05 lip 2013, 16:35

żeby nie zmarnował innym życia, to można żonie zaproponować terapię dla osób współuzależnionych
~:)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x