jak poprawnie powinna wyglądać decyzja jezeli osoba uprawniona ukończyła 18rz - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 13 gru 2013, 14:07

prosze was podpowiedzcie mi jak wystawic prawidłowo decyzję?
~madzia

Napisano: 13 gru 2013, 14:19

No cóz, musisz zdecydować sama. ja wystawiam na cały okres, pisząc przyznaje Fa dla\"Uprawniony\" reprezentowany przez przedstawiciela ustawowego \"dane rodzica\" . Po osiagnięciu pełnoletności wysyłam info o wypłacie do rąk własnych i informuje o możliwości upowaznienia innej osoby i prosze o dostarczenie zaświadczenia szkolnego i ewentualnie dowodu osobistego. .Decyzji nie zmieniam.
~behemot

Napisano: 13 gru 2013, 14:34

ja w trakcie okresu świadczeniowego tez nie zmieniał. Pani x złożyła wniosek o FA no i musze wystawić decyzję Jest problem bo przy składaniu wniosku była osobą niepełnoletnią a teraz jak musze wydać decyzję to jest juz pełnoletnia i nie wiem czy napisać : Pani x występująca jako przedstawiciel ustawowy małoletniej czy występująca jako pełnomocnik pełnoletniej. jak myślicie jak będzie dobrze?
~madzia

Napisano: 13 gru 2013, 15:03

Art. 15.1 - na wniosek osoby uprawnionej lub jej przedstawiciela ustawowego.

Pełnomocnika nie wolno mylić z przedstawicielem ustawowym. Przedstawiciel ustawowy jest podmiotem, który nie powstaje w wyniku jednostronnej czynności prawnej (oświadczenia woli) mocodawcy, lecz jego prawo do działania w cudzym imieniu wynika z ustawy. Przykładowo Kodeks rodzinny i opiekuńczy reguluje kwestie przedstawicielstwa ustawowego rodziców w sprawach dotyczących ich małoletnich dzieci.

Nie wiem Madziu jak Ci pomóc.
Może napisz coś takiego:
- na wniosek złożony dn. xxx przez przedstawiciela ustawowego XXXXXX postanawia przyznać osobie uprawnionej XXXXX
i potem dodaj, że świadczenia będą wypłacane osobie uprawnionej XXXX

~Anka W.

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x