Witam i potrzebuję mądrej głowy. Mam rodzinę rolniczą 4 os, w tym rodziców na KRUS-ie. Jest gospodarstwo rolne i świadczenia rodzinne. Wniosek o okresówkę złożony w maju. Problem w tym, że KRUS składki społeczne należne za okres 01.04.2019 do 30.06.2019 w wysokości 816zł( dwie osoby) rozłożył na 8 rat , 7 po 100, a ósmą 116zł. Składka zdrowotna za ten sam okres została opłacona normalnie w wys. 48zł , co stanowi za kwiecień 16zł. W maju została opłacona pierwsza rata-100zł za ten okres. Moje pytanie bardzo istotne: odliczam za kwiecień tylko zdrowotną, te 16zł, czy też również pierwszą ratę 100zł? Czas mi się kończy na wydanie decyzji, proszę o podpowiedź.
W mojej ocenie powinnaś odliczyć 116 zł. W końcu w danym miesiącu ponosi te obciążenia.
Nie rozumiem za bardzo co znaczy Składka zdrowotna za ten sam okres została opłacona normalnie w wys. 48zł , co stanowi za kwiecień 16zł ale mimo wszystko - jeżeli w miesiącu poprzedzającym złożenie wniosku, poniósł koszty składek w wysokości 116 zl to zgodnie z art. 8 ust 3 pkt 2 pomniejszam dochód o tą kwotę.