Osoba nie płaci za usługi opiekuńcze - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 25 cze 2019, 12:55

Osoba ma przyznane usługi opiekuńcze. Zalega z opłata już dwa miesiące. chodzenie, przypominanie i proszenie już nie działa. Czy macie wzór wezwania lub przetestowane jak postepować z takim klientem ?
male
Referent
Od: 27 mar 2017, 14:55
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 25 cze 2019, 14:47

Pismo z wskazaniem podstawy prawnej: art. 104 ust. 1 ustawy o pomocy społecznej z informacją, że kwota... zł będzie przedmiotem egzekucji administracyjnej. Potem normalnie upomnienie i tytuł wykonawczy do komornika skarbowego. Jeśli osoba ma dochody (renta, emerytura) to można nawet skutecznie opłaty wyegzekwować.
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2019, 7:59

Dzięki Jacobs. Jeśli mogę skorzystać jeszcze z Twojego doświadczenia, mam w usługach klienta, który notorycznie obraża osoby świadczące usługi opiekuńcze. zachowuje się po chamsku, używa wulgarnych słów traktuje ją jak służącą i jest roszczeniowy. Rozmowy także nie przynoszą rezultatów. Gdzie jest granica, gdy można odmówić usług?
male
Referent

Napisano: 26 cze 2019, 11:51

male pisze:Dzięki Jacobs.
Ja co prawda nie Jacobs ale:

- w mojej ocenie - art. 11 ust 2 - brak współdziałania z pracownikiem - określałaś z osobą, że nie może być chamska - skoro jest no to brak współdziałania. Zgodnie z art., 4 osoba jest ZOBOWIĄZANA do współdziałania.

można też dodać art. 11 ust 11 - wykorzystywanie świadczeń niezgodnie z przeznaczeniem.
12groszy
Stażysta
Od: 04 wrz 2018, 7:53
Zajmuję się: Pomoc Społeczna

Napisano: 26 cze 2019, 12:31

Dziękuję wszystkim, chcącym wziąć udział w dyskusji. I Tobie też 12groszy ! :lol:
male
Referent

Napisano: 26 cze 2019, 13:32

male pisze:mam w usługach klienta, który notorycznie obraża osoby świadczące usługi opiekuńcze. zachowuje się po chamsku, używa wulgarnych słów traktuje ją jak służącą i jest roszczeniowy. Rozmowy także nie przynoszą rezultatów. Gdzie jest granica, gdy można odmówić usług?
Ja też idę w stronę marnotrawienia przyznanych świadczeń i uchylam usługi - bez pardonu. To nie jest tak, że pracownik może być poniżany i wyzywany w pracy. Sprawa ma dwa końce - kiedyś opiekunka też może mieć słuszne pretensje do pracodawcy, że jej warunki pracy są urągające. Rozwiązaniem jest zastosowanie wykazu usług, które u danej osoby mają być świadczone - jeśli klient szuka służącej "od wszystkiego" to może poszukać na tzw. otwartym rynku. Niech opiekunka napisze protest do pracodawcy, socjalni sprawdzą czy klient uniemożliwia wykonywanie ustalonego zakresu usług (nawet zachowując się słownie agresywnie), uchylasz i niech się odwołuje.
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2019, 13:34

jakobos pisze:Niech opiekunka napisze protest do pracodawcy, socjalni sprawdzą czy klient uniemożliwia wykonywanie ustalonego zakresu usług (nawet zachowując się słownie agresywnie), uchylasz i niech się odwołuje.
O to, to to .. dokładnie.
12groszy
Stażysta
Od: 04 wrz 2018, 7:53
Zajmuję się: Pomoc Społeczna

Napisano: 26 cze 2019, 14:30

Dziękuje raz jeszcze Wam obu za merytoryczną poradę. Pozdrawiam gorąco w ten upał. 8-)
male
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x