Jak postępować po uchyleniu decyzji przez SKO? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 24 lis 2023, 18:15

Dzień dobry,

Zwracam się z pytaniem dotyczącym stwierdzenia nieważności decyzji przez SKO. W wyniku kontroli stwierdzono, że w przypadku dwóch decyzji o przyznaniu funduszu pomocowego podstawa prawna była nieprawidłowa. Osoba wskazana w upoważnieniu pełniącego obowiązki kierownika MOPS nie miała upoważnienia do załatwiania spraw dotyczących funduszu, więc nie mogła podpisać decyzji o przyznaniu funduszu. Kontrola nakazała wysłanie decyzji do SKO w celu stwierdzenia ich nieważności. SKO stwierdziło nieważność decyzji ze względu na wadę kwalifikowaną i cofnęło sytuację do stanu sprzed ich wydania. .

Teraz muszę ponownie rozpatrzyć sprawę. Problem polega na tym, że decyzje zostały już dawno wykonane, a fundusz zgodnie z przepisami przysługiwał osobom uprawnionym.

Moje pytanie brzmi, jak teraz postąpić, aby wszystko było zgodne z prawem? Czy mam wydać decyzję odmawiającą przyznania funduszu, ponieważ nie mogę przyznać go ponownie za ten sam okres, w którym został już pobrany przez osobę uprawnioną? W przeciwnym razie doprowadziłbym do nienależnie pobranych świadczeń.
virtus
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 24 lis 2023, 18:02
Zajmuję się: PS

Napisano: 27 lis 2023, 13:14

Na mój rozum, skoro SKO unieważniło starą decyzję, nie powinno być wypłaty środków lub powinnaś zrobić nienależnie pobrane.
Ale żeby się w to nie bawić, rozpatrzyłabym ponownie wniosek przyznając fundusz (skoro stara decyzja jest nieważna to jej nie ma), tylko już nie wypłacałabym świadczeń, gdyż zaliczyłabym świadczenia wypłacone ze starej decyzji jako realizację decyzji poprawnie wydanej.
Rodzina nie ma nienależnie pobranych ale i nie ma podwójnie wypłaconych świadczeń (z nowej już nie wypłacisz), Ty za starą nieważną decyzję masz nową ważną. Wszyscy mają to co chcieli.
Silvio
Referent
Od: 14 mar 2019, 10:27
Zajmuję się: teraz już wszystkim :D

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x