Dzień dobry,
Zwracam się z pytaniem dotyczącym stwierdzenia nieważności decyzji przez SKO. W wyniku kontroli stwierdzono, że w przypadku dwóch decyzji o przyznaniu funduszu pomocowego podstawa prawna była nieprawidłowa. Osoba wskazana w upoważnieniu pełniącego obowiązki kierownika MOPS nie miała upoważnienia do załatwiania spraw dotyczących funduszu, więc nie mogła podpisać decyzji o przyznaniu funduszu. Kontrola nakazała wysłanie decyzji do SKO w celu stwierdzenia ich nieważności. SKO stwierdziło nieważność decyzji ze względu na wadę kwalifikowaną i cofnęło sytuację do stanu sprzed ich wydania. .
Teraz muszę ponownie rozpatrzyć sprawę. Problem polega na tym, że decyzje zostały już dawno wykonane, a fundusz zgodnie z przepisami przysługiwał osobom uprawnionym.
Moje pytanie brzmi, jak teraz postąpić, aby wszystko było zgodne z prawem? Czy mam wydać decyzję odmawiającą przyznania funduszu, ponieważ nie mogę przyznać go ponownie za ten sam okres, w którym został już pobrany przez osobę uprawnioną? W przeciwnym razie doprowadziłbym do nienależnie pobranych świadczeń.