Dzień dobry,
Zwracam się z pytaniem dotyczącym stwierdzenia nieważności decyzji przez SKO. W wyniku kontroli stwierdzono, że w przypadku dwóch decyzji o przyznaniu funduszu pomocowego podstawa prawna była nieprawidłowa. Osoba wskazana w upoważnieniu pełniącego obowiązki kierownika MOPS nie miała upoważnienia do załatwiania spraw dotyczących funduszu, więc nie mogła podpisać decyzji o przyznaniu funduszu. Kontrola nakazała wysłanie decyzji do SKO w celu stwierdzenia ich nieważności. SKO stwierdziło nieważność decyzji ze względu na wadę kwalifikowaną i cofnęło sytuację do stanu sprzed ich wydania. .
Teraz muszę ponownie rozpatrzyć sprawę. Problem polega na tym, że decyzje zostały już dawno wykonane, a fundusz zgodnie z przepisami przysługiwał osobom uprawnionym.
Moje pytanie brzmi, jak teraz postąpić, aby wszystko było zgodne z prawem? Czy mam wydać decyzję odmawiającą przyznania funduszu, ponieważ nie mogę przyznać go ponownie za ten sam okres, w którym został już pobrany przez osobę uprawnioną? W przeciwnym razie doprowadziłbym do nienależnie pobranych świadczeń.
Jak postępować po uchyleniu decyzji przez SKO?
- virtus
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: teraz już wszystkim :D
- Kontakt:
Re: Jak postępować po uchyleniu decyzji przez SKO?
Na mój rozum, skoro SKO unieważniło starą decyzję, nie powinno być wypłaty środków lub powinnaś zrobić nienależnie pobrane.
Ale żeby się w to nie bawić, rozpatrzyłabym ponownie wniosek przyznając fundusz (skoro stara decyzja jest nieważna to jej nie ma), tylko już nie wypłacałabym świadczeń, gdyż zaliczyłabym świadczenia wypłacone ze starej decyzji jako realizację decyzji poprawnie wydanej.
Rodzina nie ma nienależnie pobranych ale i nie ma podwójnie wypłaconych świadczeń (z nowej już nie wypłacisz), Ty za starą nieważną decyzję masz nową ważną. Wszyscy mają to co chcieli.
Ale żeby się w to nie bawić, rozpatrzyłabym ponownie wniosek przyznając fundusz (skoro stara decyzja jest nieważna to jej nie ma), tylko już nie wypłacałabym świadczeń, gdyż zaliczyłabym świadczenia wypłacone ze starej decyzji jako realizację decyzji poprawnie wydanej.
Rodzina nie ma nienależnie pobranych ale i nie ma podwójnie wypłaconych świadczeń (z nowej już nie wypłacisz), Ty za starą nieważną decyzję masz nową ważną. Wszyscy mają to co chcieli.
Oprócz Jak postępować po uchyleniu decyzji przez SKO? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
częściowe Umorzenie
WPŁATY -jak księgujecie-nowa
OWD informacje zawarte dla OWW
Dłużnik ciągle niezdolny do pracy z powodu choroby potwierdzonej zaśwadczeniem lekarskim
Postępowanie niezakończone a nowy wniosek
co dalej z postępowanie wobec dłużnika..
czy umarzacie postępowanie
Egzekucja starych alimentów sprzed upadłości
Dłużnik
ROZłOŻENIE NA RATY w 2019 -A ODSETKI
Wniosek o udostępnienie danych
nienależnie pobrane FA - przekazane z innej gminy
Postępowanie wobec dłużnika
wniosek o ściganie-wzór
Dłuznik a raty i co z komornikiem
co z dodatkiem aktywizacyjnym