jak postępujecie pytania karta dużej rodziny - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 lut 2019, 10:59

Witam:) proszę o udzielenie odpowiedzi jak Wy postępujecie:) (karty tylko dla rodziców)
1. Czy wymagacie aby petenci na wniosku wpisywali wszystkie dzieci, które mieli lub mają na utrzymaniu? (czy wystarczy tylko 3?)
2. Skład rodziny: matka ojciec, 16 letnie dziecko, pozostali pełnoletni, pracujący. U tego 16 letniego dziecka, zaznaczacie również że to dziecko niespełniające warunków, skoro karty są i tak tylko dla rodziców?
3. Mężczyzna ma zasądzone alimenty na dzieci, nie płaci ich, matka pobiera fundusz alimentacyjny. czy w tej sytuacji karta należy się mężczyźnie?(czy to wgl nie ma pływu? mężczyzna nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej)
4. jak to jest z tym załącznikiem zkdr04?
np. jeśli karta jest wnioskowana tylko dla jednego rodzica to tego załącznika nie musi uzupełniać?
5. Czy przy danych rodzica wpisujecie dane ich matki i ojca?
proszę o wyrozumiałość, ale chciałabym dowiedzieć się jak inni to rozpatrują :D ;)
ola95
Stażysta
Od: 03 lip 2018, 12:33
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 28 lut 2019, 11:07

1 wystarczy tylko 3
2 tak 16 latkowi wpisujemy - niespełniające warunków
3 może mu przyznać jako temu który miał kiedyś na utrzymaniu 3 dzieci :lol:
4 informacja o tym jest we wniosku [ ]Zaznacz, jeżeli wnosisz dla członków rodziny wskazanych na wniosku o Kartę w formie elektronicznej i chcesz aby rodzic/rodzice oraz małżonek rodzica mogli wyświetlać Karty wszystkich członków rodziny. Jeżeli chcesz samodzielnie dokonać wyboru osób, których Karty będą mogli wyświetlać rodzice lub małżonek rodzica, nie zaznaczaj tego pola, tylko wypełnij załącznik ZKDR-04 Informacja o osobach, które będą mogły wyświetlać kartę elektroniczną na swoich urządzeniach mobilnych. Jeśli zaznaczy powyższa opcje to nie musi wypełniać zkdr04 a jeżeli nie to musi
5 ja nie wpisuje, bo rodzice ich tez nie wpisują, bo nie są potrzebne do weryfikacji i przyznania kdr, natomiast przy dzieciach już tak na wniosku, w systemie nie, tylko weryfikuję potem to co mam na papierze z tym co w komputerze... Jakos nie mam czasu, motywacji i przekonania żeby za 5 zeta których i tak nie zobaczę wpisywać całe drzewo genealogiczne rodziny które i tak mają w bazach PESEL :geek:
Ostatnio zmieniony 28 lut 2019, 11:10 przez ubu, łącznie zmieniany 1 raz.
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 28 lut 2019, 11:09

1. wystarczy jak wpiszą 3 dzieci, nie wymagam wpisywania wszystkich
2. u mnie przy dziecku zaznacza poniżej 18 roku życia, przy wprowadzaniu wystarczy ze jednemu dziecku zaznaczysz - nie spełnia waryunków w dniu skladania i system, od razu przypisuje ci na wniosek dla rodziców którzy mieli na utrzymniu....
3. ojcu jak najbardziej przysługuje ( wiem niesprawiedliwe.... :oops: )
4.zdr 4 - jak wnioskuje tylko dla siebie na elektroniczną, to wypełnia tylko 1 ten załacznik
5. przy rodzicach nie uwzględniam tych danych- nie wymagam żeby wpisywali- przy dzieciach tylko wpisują
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 28 lut 2019, 11:12

byłem szybszy od Pani Podinspektor :lol: ale cieszę się że nasze informacje się w miarę pokrywają ;)
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 28 lut 2019, 11:20

dzięki bardzo za odpowiedzi:) postępuję prawie identycznie, tylko przy pytaniu nr 4, jak jeden członek rodziny składał o kdr w wersji elektronicznej to nie wypełniał tego załącznika:)ale jak przyjdzie po karty to niech pouzupełniają :D
ola95
Stażysta

Napisano: 28 lut 2019, 11:35

ma jeszcze dwa pytanie :)
czy wpisujecie adresy dorosłych dzieci? jak są inne niż wnioskodawcy? chociaż wydaje mi się, ze jest to zbędne skoro i tak to nie ma wpływu na przyznanie(bo dla dzieci się nie należy) a z adresami to różnie, wnioskodawca poda niepełny adres dziecka, potem szukaj jaka to dzielnica itp. albo zagraniczny adres gdzie i tak nie mamy możliwości wprowadzić go w system
2. weryfikujecie coś jeszcze poza PESELKIEM? :) :) :)
ola95
Stażysta

Napisano: 28 lut 2019, 11:41

adresy wpisują ludzie we wnioskach, i to rzadko, bo dzieci albo sa zameldowane u nich, albo nie znają adresu, albo dzieci nie zyją, albo nie wiedza gdzie dzieci przebywają, wiec te które sa wpisane, nie widze najmniejszego sensu by je wpisywać, tym bardziej że sa to najczęściej dane nie pełne :/

Tak poza peselem i nazwiskami weryfikuję po rozwinięciu nie rzucającego się w oczy trójkącika także stan cywilny i imiona i nazwiska rodziców przy dzieciach
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x