jak powinnam zrobić

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
ren
Starszy referent
Zajmuję się:

jak powinnam zrobić

Post autor: ren »

mam osobę na umowie zlecenie i potrącam składki zdrowotną , osoba ma swoją działalność i wystawia mi rachunek , ja opłacam rachunek podpinam pod PK , ale czy powinnam naliczać listę płac dodatkowo
monia77
Podinspektor
Zajmuję się: Główny księgowy GOPS
Kontakt:

Re: jak powinnam zrobić

Post autor: monia77 »

Jeżeli osoba ma działalność to powinna wystawiać ci rachunek czy FV i wtedy nie robisz listy płac i nie potrącasz zdrowotnej tylko ona sama z działalności płaci sobie.
Marcin Paciej
Stażysta
Zajmuję się: OPS- Kadry, Płace, Księgowość
Kontakt:

Post autor: Marcin Paciej »

Potwierdzam to co napisała monia77, jeżeli ma działalność to płacisz rachunek lub fakturę , nie tworzysz listy płac
lila1111
Praktykant
Zajmuję się: ks
Kontakt:

Post autor: lila1111 »

Potwierdzam. Ja mam zlecenia i otrzymuje rachunki i na ich podstawie wypłacam. Do programu gdzie naliczamy listy płac wprowadzamy rachunek, żebym mogła na koniec roku wystawić z programu PIT dla zleceniobiorcy.
monia77
Podinspektor
Zajmuję się: Główny księgowy GOPS
Kontakt:

Post autor: monia77 »

Ale jeśli masz rachunki to nie wystawiasz mu pit, on się sam rozlicza z działalności
lila1111
Praktykant
Zajmuję się: ks
Kontakt:

Post autor: lila1111 »

Tak. Nie doczytałam o działalności. Wskazałam dla osoby która zatrudniona jest w innej jednostce a u mnie ma dodatkowo zlecenie.
monia77 pisze: 25 maja 2022, 13:18 Ale jeśli masz rachunki to nie wystawiasz mu pit, on się sam rozlicza z działalności
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

Oczywiście pod warunkiem, że wykonywane zlecenie jest w zakresie tej działalności. Jeżeli ktoś ma np. firmę budowlaną założoną na żonę i ta żona jest opiekunką na umowie zlecenia to jednak rachunek i lista płac;)
ODPOWIEDZ