jak przyznać? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 09 paź 2015, 13:11

Mam rodzinę gdzie jest taka sytuacja przy jednym z dzieci:
Chłopak, ur. 1999, lipiec, rozpoczął naukę w szkole średniej- 4 lata, dziecko niepełnosprawne: stopień znaczny, przyznany do sierpnia 2017r.

Jak przyznać:
a) do 18 roku życia?
b) do ukończenia szkoły średniej, czyli w myśl ustawy do września, tu 2019r.
c) do końca orzeczenia o niepełnosprawności, czyli do sierpnia 2017r. ?

Którą wersję byście wybrali???

i w systemie jak byście zaznaczyli???

Proszę pomóżcie??

Bo ja bym poszła na korzyść dziecku, i wybrała odpowiedź b) - ale nie wiem czy to dobrze
jaaaa

Napisano: 09 paź 2015, 14:06

w ustawie o KDR jest napisane że w przypadku dzieci z orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu karta należy się bez ograniczen wiekowych czyli jak dla mnie dożywotnio...?
niulka

Napisano: 09 paź 2015, 14:14

no niby na zdrowy rozum to TAK, zgadzam się.

ale znaczne jest dane czasowo.
a w systemie jest taka pozycja jak "Dziecko po uk 16 r.ż. z orzeczeniem niepełnosprawności" i obok jest aktywne okno "data do kiedy przyznać" --- i teraz co wybrać, i jak napisać by było dobrze?
jaaaa

Napisano: 09 paź 2015, 14:21

nie ma nigdzie w systemie czegoś takiego jak zaznaczyć, że to jest stopień znaczny, albo przyznać bezterminowo. Wymagają DATY ważności
jaaaa

Napisano: 09 paź 2015, 14:32

Przyznać do 18 roku życia.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 09 paź 2015, 15:19

karta z orzeczenie o znacznym stopniu wcale nie nalezy sie bezterminowo tylko do czasu orzeczenia, chyba że jest na stałe to jak najbardziej. Ja bym przyznała opcje najkorzystniejszą dla wnioskodawcy
Kasia12

Napisano: 09 paź 2015, 17:21

Ja bym przyznała do 18 roku życia zgodnie z ustawą, nie sugerowała się systemem.
zozole

Napisano: 09 paź 2015, 23:02

Najkorzystniejsza wersja to do ukończenia szkoły średniej...

ale chyba zrobię tak jak mówi zozole, pierw do 18 r. ż, następnie do daty ukończenia szkoły średniej. a to orzeczenie o niepełnosprawności to chyba będzie miało znaczenie, kiedy chłopak albo skończy edukację po średniej szkole, albo po 25 r. ż, i będzie miał dalej znaczny, i wówczas można mu przyznać na czas nieokreślony...

kurcze, nie doprecyzowana jest ta ustawa... w sumie jak większość ustaw z pomocy :/
jaaaa

Napisano: 10 paź 2015, 11:28

Ogólnie mowa o tym aby przyznawać do 30 września czy tez do daty na zaświadczeniu gdy dziecko ma powyżej 18 lat, to samo tyczy sie dziecka ktore jest pełnoletnie i niepełnosprawne. W ustawie nie ma mowy o tym by dzieciom ktore maja mniej niz 18 lat i do tego sa niepełnosprawne przyznawać do daty na orzeczeniu. Tak samo nie ma mowy by dzieciom ktore maja mniej niz 18, nawet jesli wydaje mam sie korzystniejsze by przyznawać do końca szkoły. Dlatego to ze w systemie sa takie opcje nie znaczy ze mamy je wybierać. Pamietajmy ze system był robiony przez pwpw. Dopiero teraz ministerstwo bedzie sie zajmować nowym programem.
zozole

Napisano: 12 paź 2015, 7:39

zozole, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. teraz wiem co robić :)
jaaaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x