Zbieranie dokumentów - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 paź 2015, 9:32

Pracuję w GOPS i zajmuję się KDR. W większości przypadków znam wnioskodawców ze świadczeń rodzinnych i mam dostęp do ich danych ( programy, teczki osobowe). Czy pod złożony wniosek gromadzicie dokumenty np. dowody osobiste, zaświadczenia, akty urodzenia dzieci? Czy tylko wam okazują i nic nie dołączacie do wniosku.
Krystyna z GOPS

Napisano: 13 paź 2015, 10:11

ja tworzę dokumentację, uwierzytelniam kserokopie dokumentów, jak trzeba to spisują dodatkowe oświadczenia pod odpowiedzialnością karną
podczas prowadzenia postępowania to normalne że gromadzi się dokumenty w sprawie
aaddd

Napisano: 13 paź 2015, 10:18

Ale w ustawie jest mowa, że nie mamy obowiązku gromadzić danych
Krystyna z GOPS

Napisano: 13 paź 2015, 11:20

wobec powyższego czy robię źle? uważam że nie
zatem skoro jesteś przekonana że nie musisz to po co to pytanie na forum?
aaddd

Napisano: 14 paź 2015, 7:42

Nie bądź złośliwa, chciałam usłyszeć opinie innych użytkowników forum
Krystyna z GOPS

Napisano: 14 paź 2015, 8:09

nie jestem złośliwa, po prostu uważam że to robienie problemu z niczego tak na prawdę
i jeśli mnie pamięć nie myli to temat już był poruszany kiedyś na forum
aaddd

Napisano: 14 paź 2015, 10:16

ja biorę ksero dowodów, aktów urodzenia , małżeństwa i ewent.zaśw.ze szkoły bądź orzeczenia.
marina

Napisano: 20 paź 2015, 8:38

ja zbieram tylko zaświadczenia ze szkoły nic więcej. nie ma takiego obowiązku więc po co robić dodatkową robotę. jak zaczną wymagać to będziemy zbierać, ale każdy robi jak uważa, nikt nie zabroni zbierać papierków.
buźka

Napisano: 21 paź 2015, 13:14

Wszystko w porządku nie trzeba gromadzić dokumentów jeśli mamy do nich dostęp, ja np. dla własnej wygody gromadzę takie dokumenty i w przypadku np. odwołania czy utraty prawa do posiadania mam wszystko w jednym miejscu. Ale podkreślam że to jest tylko i wyłącznie "dla wygody"
smerfetka1234

Napisano: 21 paź 2015, 14:15

Krystyna z GOPS pisze:Ale w ustawie jest mowa, że nie mamy obowiązku gromadzić danych
A gdzie to masz niby napisane , że nei masz obowiązku, jeżeli nei znasz danych z urzędu to jak najbardziej masz taki obowiązek
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x