Pracuję w GOPS i zajmuję się KDR. W większości przypadków znam wnioskodawców ze świadczeń rodzinnych i mam dostęp do ich danych ( programy, teczki osobowe). Czy pod złożony wniosek gromadzicie dokumenty np. dowody osobiste, zaświadczenia, akty urodzenia dzieci? Czy tylko wam okazują i nic nie dołączacie do wniosku.
ja tworzę dokumentację, uwierzytelniam kserokopie dokumentów, jak trzeba to spisują dodatkowe oświadczenia pod odpowiedzialnością karną
podczas prowadzenia postępowania to normalne że gromadzi się dokumenty w sprawie
nie jestem złośliwa, po prostu uważam że to robienie problemu z niczego tak na prawdę
i jeśli mnie pamięć nie myli to temat już był poruszany kiedyś na forum
ja zbieram tylko zaświadczenia ze szkoły nic więcej. nie ma takiego obowiązku więc po co robić dodatkową robotę. jak zaczną wymagać to będziemy zbierać, ale każdy robi jak uważa, nikt nie zabroni zbierać papierków.
Wszystko w porządku nie trzeba gromadzić dokumentów jeśli mamy do nich dostęp, ja np. dla własnej wygody gromadzę takie dokumenty i w przypadku np. odwołania czy utraty prawa do posiadania mam wszystko w jednym miejscu. Ale podkreślam że to jest tylko i wyłącznie "dla wygody"