unieważnienie karty - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 paź 2015, 9:51

czy należy unieważniać karty studentom którym minął termin ważności i teraz składają wniosek o wydanie nowej? tak samo trzeba robić jak mija termin ważności orzeczenia o stopniu niepełnosprawności u dziecka niepełnospranwego? w tamtym roku wydawałam nową kartę dziecku niepełnosprawnemu ale starej nie unieważniłam, sprawozdania poszły i nikt się nie czepiał. nie wiem już, to nawet jak termin ważności karty minie to mam unieważniać w systemie? niech ktoś odp
a91

Napisano: 12 paź 2015, 10:26

Po co unieważniać, skoro one wygasły? Możesz przyjąć wniosek na przedłużenie i już.
wrrr

Napisano: 12 paź 2015, 10:57

też jestem tego zdania ale po przeczytaniu art. 17 ust. 1 ustawy mam wątpliwości
a91

Napisano: 13 paź 2015, 9:44

dzwoniłam dziś do MPIPS i powiedziano mi,że unieważniamy stare karty, które utraciły ważność gdy wydajemy członkom nowe karty. wtedy trzeba odciąć róg karty i unieważnić w systemie. jakby to kogoś interesowało ;)
a91

Napisano: 15 paź 2015, 11:14

Zaraz mnie szlag trafi! to kolejna sytuacja o której czytam, że ustawa mówi jedno a ludzie w MPIPS drugie!
Art. 16 pkt 2 mówi jasno, że "nie stwierdza się utraty prawa do posiadania Karty, w przypadku gdy Karta utraciła ważność" a tylko "W przypadku stwierdzenia przez wójta utraty prawa do posiadania Karty lub przyznania Karty z naruszeniem przepisów ustawy członek rodziny wielodzietnej jest zobowiązany do niezwłocznego jej zwrotu" ( art. 16 pkt. 1) !!!!!!!!!!!!!!!!!
wrrr

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x