jak robicie jak rodzi sie dziecko ? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 23 lis 2016, 11:59

Jeżeli robimy zmianę świadczenia wychowawczego w związku ze zmianą sytuacji życiowej to wychodzi ci decyzja zmieniająca poprzednią decyzję z systemu i jest poprawnie
JMG

Napisano: 23 lis 2016, 12:01

JMG pisze:U nas w przypadku urodzenia drugiego dziecka, petent składa drugi wniosek o zmianę świadczenia wychowawczego w związku ze zmianą sytuacji życiowej, wtedy ja też tak rozpatruję i tworzy się decyzja zmieniająca poprzednią decyzję i nie ma dwóch decyzji do jednej osoby.
Natomiast jak dziecko kończy 18lat a petent nie wnioskował na pierwsze z dochodami to decyzja przyznająca na drugie dziecka bez dochodu powinna być przyznana do miesiąca ukończenia przez dziecko pierwsze 18 lat i my nic nie robimy bo decyzja sama w sobie wygasła, chyba że petent na nowo złoży wniosek i wtedy dopiero rozpatruję. My za nikogo nie decydujemy, petent ma sam określić we wniosku wszystko, a my nie ingerujemy.
u nas dokładnie tak samo:)
oj,oj

Napisano: 23 lis 2016, 12:19

nie jest poprawnie, decyzja jest wydana z rażącym naruszeniem prawa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2016, 12:28

Elmer pisze:" tworzy się decyzja zmieniająca poprzednią decyzję i nie ma dwóch decyzji do jednej osoby"
to masz nieważną decyzję

Czyli jak w końcu bo się pogubiłam? To będzie nowy wniosek i nowa decyzja czy decyzja w związku ze zmianą sytuacji życiowej
sssasss
Praktykant
Od: 23 lis 2016, 11:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 23 lis 2016, 12:31

nowy wniosek, nowa decyzja.
Przecież w poprzedniej decyzji nic nie zmieniacie
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2016, 12:37

Mówisz, że poprzedniej decyzji nie zmieniasz: TO WIĘC SĄ DWIE DECYZJE Z KTÓRYCH MUSISZ PŁACIĆ JEDNEJ OSOBIE PODWÓJNE PIENIĄDZE BO POPRZEDNIA DECYZJA JAK JEJ NIE ZMIENISZ ALBO NIE ZAKOŃCZYSZ TO JEST AKTUALNA
JMG

Napisano: 23 lis 2016, 12:51

no ale składa Ci wniosek tylko na to nowe dziecko nie na wszystkie.

I nie krzycz proszę, następnym razem.
Gość

Napisano: 23 lis 2016, 12:57

a o czym ty do mnie piszesz? Jak płacę podwójne pieniądze?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2016, 13:32

JMG zrozumiał/ zrozumiała zapewne, że wydajemy decyzje zarówno na nawo narodzone dziecko, jak i na dziecki którym wcześniej juz wydano decyzje
kosmopatka
Referent
Od: 25 sie 2016, 11:40
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2016, 14:47

Przepraszam, że się uniosłam. Nie wiem jak u Was w systemie ale u nas jak wprowadzam rodzinę która już miała świadczenie na pierwsze dziecko (bez zmiany świadczenia) a teraz urodziło im się drugie, to mi uchyla płacenie na to pierwsze, chociaż ujmuję tylko drugie dziecko (podajemy nowy skład rodziny). Tak więc po konsultacjach na szkoleniu u Mazurkiewicza wiem, że nie robimy źle. Każdy ma swoje zdanie, ale prawa nie naruszamy.
JMG

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x