Jak rozpatrzeć wn. SP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 30 cze 2014, 11:39

Kobieta złożyła mi dziś wniosek o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko, jest rolnikiem i posiada 3,5ha przeliczeniowego , złożyła oświadczenie że zaprzestała pracy i prowadzenia gospodarstwa rolnego. Jestem skłonna przyznać jej to świadczenie, mam dylemat odnośnie ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych do tej pory nikt z rolników tego ubezpieczenia u nas nie miał( ponieważ na dzień wydania naszej decyzji podlegał obowiązkowi z innego tytułu). Ta Pani upiera się że chce u nas mieć ubezpieczenie bo tak jej Pani w KRUS powiedziała że jak u nas jej opłacimy to KRUS ją wyrejestruje. Co mam robić jak uważacie ?
Iwona P

Napisano: 30 cze 2014, 11:53

Ubezpieczenie z mocy ustawy istnieje niezależnie od woli osoby spełniającej warunki do podlegania temu ubezpieczeniu lub woli płatnika. Z podlegania ubezpieczeniu w trybie obowiązkowym nie można zrezygnować. W każdym zatem przypadku, gdy rolnik lub domownik spełnia wszystkie warunki do obowiązkowego podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników, w tym jeżeli nie podlega obowiązkowo innemu ubezpieczeniu społecznemu na mocy odrębnych przepisów.
Podleganie innemu ubezpieczeniu społecznemu dotyczy zatem m.in.: osób, które wykonują pracę w ramach umowy agencyjnej, umowy zlecenia; z tytułu prowadzenia działalności pozarolniczej, w tym - pozarolniczej działalności gospodarczej, a także w okresach pobierania zasiłku dla bezrobotnych.
Kati@

Napisano: 30 cze 2014, 11:55

Uznaje się, że rolnik lub domownik podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu, jeżeli z tytułu wykonywania pracy (bez względu na wymiar czasu pracy) cz. innej aktywności zawodowej, objęty jest obowiązkowymi ubezpieczeniami: emerytalnym i rentowymi na podstawie przepisów ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (
Kati@

Napisano: 30 cze 2014, 13:55

Czyli, jeżeli podlega ubezpieczeniu w KRUS z mocy ustawy rolniczka, która pobiera świadczenie pielęgnacyjne w związku z opieką nad dzieckiem, to nie ma takiej możliwości byście ją mogli ubezpieczyli przy tym świadczeniu. Bo fakt ubezpieczenia przy świadczeniu byłby postawą do rezygnacji z ubezpieczenia w KRUS. Czyli jeżeli dobrze zrozumiałam, to podstawą odmowy ubezpieczenia dla matki - rolniczki jest sam fakt podlegania z mocy ustawy ubezpieczeniu w KRUS, bez względu na to, czy ta osoba opłaca składki - bo np. może mieć zadłużenie, czy też wolą tej rolniczki byłaby chęć przystąpienia do ubezpieczenia przy świadczeniu. A jak wyglądałaby możliwość ubezpieczenia przy świadczeniu, jeżeli w tej idywidualnej sprawie np. dyrektor KRUS wydałby zgodę na zwolnienie tej rolniczki z opłacania składek, czy mając takie zaświadczenie byście matkę - roliczkę ubezpieczyli przy świadczeniu - ustawowy obowiązek by nadal był ?
wwo

Napisano: 30 cze 2014, 14:41

Iwona P pisze:Kobieta złożyła mi dziś wniosek o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko, jest rolnikiem i posiada 3,5ha przeliczeniowego , złożyła oświadczenie że zaprzestała pracy i prowadzenia gospodarstwa rolnego. Jestem skłonna przyznać jej to świadczenie, mam dylemat odnośnie ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych do tej pory nikt z rolników tego ubezpieczenia u nas nie miał( ponieważ na dzień wydania naszej decyzji podlegał obowiązkowi z innego tytułu). Ta Pani upiera się że chce u nas mieć ubezpieczenie bo tak jej Pani w KRUS powiedziała że jak u nas jej opłacimy to KRUS ją wyrejestruje. Co mam robić jak uważacie ?
Jeżeli jest rolnikiem, oświadczenie, że zaprzestała pracy w gospodarstwie rolnym. Jeżeli spełnia pozostałe warunki, nie masz wyboru. Tu nie jest ważna Twoja skłonność.
Natomiast, jeżeli Pani się upiera na ubezpieczenie w ZUS, najpierw niech pozbędzie się gospodarstwa rolnego (sprzedaż, dzierżawa, darowizna) i dopiero potem przyjdzie z wnioskiem do Ciebie, o ZDO. Rolnik ubiegający się o ZDO, ubezpieczony w KRUS, nie może być ubezpieczony w ZUS.
Gość

Napisano: 30 cze 2014, 14:52

Mnie Pani w KRUS powiedziała , że wszystkim co dostaną ZDO, Państwo będzie zabierało ziemię i wsadzało do więzienia.
Gość

Napisano: 30 cze 2014, 15:44

Więzień też kosztuje i wikt i opierunek i opieka ze strony strażnika, szacunkowo ok. 2 tys. zł/ miesięcznie. I jeszcze dla podopiecznego potrzeba będzie zapewnić opiekę na pełny etat. Ta pani z KRUS bardziej się boi o swoją ciepłą posadkę, wynagrodzenie średnie w KRUS to ok. 3,6 tys. zł i utrzymanie tych gmachów też kosztuje.
Gość

Napisano: 30 cze 2014, 15:59

A mnie Pani w KRUS powiedziała , ze kto brał ŚP , to będą dawać premię rolnikowi w wysokości sześciomiesięcznych składek, albo specjalny dodatek w wysokości 11 zł na dzień.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x