Jak rozpatrzyć wniosek? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 lip 2023, 14:10

Dzień dobry!
Proszę o poradę. 3 lipca otrzymałam wniosek elektroniczny na KDR.
W składzie rodziny: Wnioskodawca, dwoje dzieci z pierwszego związku i jedno dziecko z obecnego związku. (W składzie rodziny brak żony). Rozpatrzyłam wniosek, przyznałam Panu kartę, jako rodzic posiadający 3 dzieci.

21 lipca otrzymałam wniosek od Pani (małżonki Ww.), która wnioskuję kartę dla siebie jak i jednego, wspólnego dziecka. W składzie rodziny nie ma męża, ani jego dzieci).
Czy Pani przyznać kartę jako małżonce (po dopisaniu męża do składu rodziny)? a co ze wspólnym synem? Jak należy wprowadzić wniosek?
Kasia12
Stażysta
Od: 01 paź 2018, 12:43
Zajmuję się: PS, KDR

Napisano: 25 lip 2023, 11:14

jak dla mnie, jeżeli Pani nie składa wniosku o wydanie karty "dla nowego członka rodziny", tylko nowy, osobny wniosek, to ja ich nie łączę w jedną rodzinę. można ewentualnie dopytać się Pani, czy ma być dopisana do tej samej rodziny. sama z siebie nikogo bym nie dopisywała, skoro nie ma we wniosku (dopisuję tylko rodziców, jak po zabawie w detektywa znajdę rodzinę zanonimizowanego pełnoletniego :) )
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 31 lip 2023, 8:38

Bardzo dziękuję za radę.
Jak dobrze rozumiem Panią traktuję jako nową rodzinę i nie pobieram żadnych opłat?
Kasia12
Stażysta

Napisano: 31 lip 2023, 11:28

Nie wiem czy nie doczytałam posta za pierwszym razem, ale jeszcze raz :D
Jeżeli Pani składa wniosek "wnoszę o przyznanie..." i wskazuje jedno dziecko, to wniosek wygląda na niekompletny. jeżeli wskazuje rolę jako "rodzic" - gdzie jest reszta dzieci?
chyba najlepiej sprawdziłoby się wezwanie z wyjaśnieniem - jeżeli Pani składa osobny wniosek jako rodzic - musi uzupełnić pozostałe dzieci, oświadczenie z min. 3 dzieci, a jeżeli jest ona jako nowy członek rodziny, to o wskazanie we wniosku małżonka w celu połączenia tych rodzin?
w sumie trudno tworzyć nową rodzinę dla "małżonka" bo gdzie mamy podstawę do przyznania karty? tylko ze względu na rodzica, na małżeństwo z tą drugą osobą :roll:
zawsze też może być wezwanie do złożenia wyjaśnień... Pani przyjdzie to się wytłumaczy co chce i odpowiednio uzupełni wniosek :)
jakoś to trzeba ugryźć, żeby było i tak jak chce klient i tak jak chce ustawa :lol:
jeżeli nie ma duplikatu ani dodatkowej tradycyjnej formy - nigdy nie ma opłat
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 31 lip 2023, 12:00

Pani jest małżonkiem rodzica. Wnioskuje dla siebie jak i na wspólne dziecko (Pani ma jedno dziecko, Pan troje).
Dlatego myślałam, że musi wniosek jeszcze raz złożyć ojciec, który posiada 3 dzieci.
Teraz po prostu wezwę Panią i uzupełni mi wniosek o męża i jego dzieci. Dziękuję za pomoc :)
Kasia12
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x