Jak rozwiązać taką sytuację z dłużnikiem? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 gru 2018, 15:44

Podpowiedzcie proszę jak postąpić w takiej sytuacji. Dłużnik chce wpłacić nam na konto zaległość z tytułu FA i ZA. Łączna kwota do spłaty ok. 100 tyś. zł. Od kilku lat świadczenia nie są już wypłacane.
Upiera się, że chce zawrzeć z nami pisemną umowę, że zadłużenie spłaci w kilku ratach. Nie chce wpłacać pieniędzy przez komornika. Czy istnieje przepis, który zabrania nam przyjęcia tych pieniędzy? Boje się co w takiej sytuacji z kosztami komorniczymi? Może ktoś z Was miał podobny przypadek, bo chodzi tu o ogromną kwotę pieniędzy i nie wiem czy mam przyjąć i rozliczyć te pieniądze na FA i ZA i tylko poinformować komornika o wpłacie czy zwrócić pieniądze komornikowi?
PatiS
Praktykant
Od: 03 sie 2016, 9:02
Zajmuję się:

Napisano: 05 gru 2018, 16:11

Ja też chętnie się dowiem, czy jeśli dłużnik wpłaca bezpośrednio na nasze konto zaległość z tyt. FA, to czy trzeba tą kwotę oddać do komornika, czy całość zaliczyć na poczet zaległości?
mania0m0
Referent
Od: 30 maja 2018, 15:03
Zajmuję się: księgowością OPS

Napisano: 05 gru 2018, 18:02

Ja informuję komornika, że dany dłużnik wpłacił daną kwotę i na co poszła ta wpłata (FA, ZA, odsetki)Co prawda to były małe kwoty. Wiem, że ktoś ode mnie z Ośrodka pisał do Ministerstwa zapytanie czy możemy przyjmować wpłaty bezpośrednio od dłużników. Odpisali, że nie widzą problemu w tym, że nigdzie nie ma zapisu który wyraznie tego nam zabrania.
św-pomoc
Referent
Od: 17 wrz 2017, 17:59
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 06 gru 2018, 10:48

Miałam ostatnio taką sytuację. Dłużnik wpłacił nam pieniądze na konto. Do komornika poszła informacja o umorzeniu egzekucji, a komornik sam potrącił sobie swoje koszty. Tak w ogóle, to szok, że taką kwotę chce Wam wpłacić. :shock:
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x