Dłużnik zwrócił się z wnioskiem o umorzenie zaległości, obecnie płaci raty i jest zawieszone postępowanie egzekucyjne. Wierzycielce płaci sam, już nie pobiera FA. Wierzycielka wcześniej pobierała fundusz z innej gminy. Ja jestem OWW,a OWD gmina gdzie wcześniej pobierała wierzycielka. Dłużnik jest po wypadku, jego stan jest ciężki, cały czas rehabilitowany, mam faktury gdzie koszty wynoszą ponad 9 tyś, dlatego chcę teraz umorzenia.
Moje pytanie. Dłużnik ma zaległości wobec nas i tamtej gminy, gdzie pobierała wcześniej wierzycielka. Czy ja mogę umorzyć, na podstawie art. 30 ust. 2 należności, które ma wobec nas i tamtej gminy? Bo dłużnik nie spełni przesłanek wynikających z art. 30 ust. 1, gdzie OWD mógłby umorzyć, jeśli egzekucja byłaby skuteczna, ale u niego nie była. Jedynie zostaję się powołać na jego trudną sytuację finansowa i zdrowotna.
Pierwsza taka moja sprawa, nigdy dłużnik nie miał umorzone, ale to jest inna sprawa, przesłanki są. Nie wiem w ogóle jak takie postępowanie przeprowadzić. Jeśli by miał zaległości tylko wobec nas to nie ma problemu, ale w tym przypadku.
Proszę o jakąkolwiek propozycję.