ministerstwo da nam np za mało pieniedzy na jakies zasiłki - albo zamowimy za duzo i trzeba sie tłumaczyc. Czlowiek sie meczy, liczy, sprawdza, a skad mozemy wiedziec co sie stanie za 5 miesiecy ?Ze nagle mniej osob przyjdzie po zasiłki albo wiecej? chore to jest.
Kilka razy do roku sporządzam do uw plany, korygując je na bieżąco. Wiadomo, że rozbieżności między planem a wykonaniem pojawiają się. Nie mam u siebie rozdz.85212.W zasiłkach stałych i okresowych mam zabezpieczony plan wł.środków, zdarza się, że stałe zapłacę z własnych śr., a następnie po otrzymaniu dotacji - zrefunduję, na podstawie stosownego pk (skonsultowałam to z kontrolą uw). W poprzednim miesiącu nie dostałam na czas dotacji na dodatki energetyczne, a to zadanie zlecone, ale ponieważ w tej samej klasyfikacji mam dodatki mieszkaniowe to na podstawie decyzji skarbnik zapłaciłam z własnych, a następnie po otrzymaniu śr.wojewody zrefundowałam z dotacji. Spotkałam się z sytuacją, gdy dotacja nie wpłynęła na czas, a w danej klasyfikacji nie było planu śr.własnych, więc zarządzeniem wójta wprowadzono plan śr.wł.w tej klasyfikacji (mimo, że to było zadanie zlecone), a po otrzymaniu środków kolejnym zarządzeniem usunięto ten plan.