Jak sprawdzić czy strona złożyła wniosek o świadczenie rodzicielskie za granicą - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 18 cze 2021, 8:47

We wrześniu 2020r. kobieta złożyła mi wniosek na świadczenie rodzicielskie, miała skomplikowaną sytuację rodzinną: była w trakcie rozwodu, gdy urodziło się dziecko i miało w akcie urodzenia jako ojca - jeszcze wtedy męża kobiety, który przebywał za granicą. Wysłałam wniosek do Urzędu Wojewódzkiego z zapytaniem o koordynację, ustalono że zachodzi koordynacja, a że matka jest osobą bezrobotną, wniosek miał być przekazany do instytucji zagranicznej.
Teraz w czerwcu znów kobieta przyszła i złożyła mi wniosek na świadczenie rodzicielskie na to samo dziecko (nie minął jeszcze rok od urodzenia dziecka).
Od kwietnia tego roku jest osobą rozwiedzioną, a dziecko ma w akcie urodzenia faktycznego ojca (nie męża). Co więcej żąda wypłaty z wyrównaniem od dnia urodzenia dziecka - bo przecież we wrześniu 2020r. złożyła wniosek w trakcie 3 miesięcy od urodzenia dziecka.
Czy mam możliwość sprawdzenia, czy świadczenie na to dziecko było pobierane za granicą?
Mogę wysłać zapytanie do Urzędu Wojewódzkiego w tej sprawie?
jolka74
Stażysta
Od: 03 sty 2016, 16:02
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Pomoc materialna dla uczniów

Napisano: 18 cze 2021, 8:56

Skoro pierwsza sprawa nie została załatwiona przez UW decyzją, to nowe dokumenty dosyłasz do UW. Obecny wniosek zawieszasz do czasu rozstrzygnięcia sprawy przez UW.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 18 cze 2021, 9:03

Na pierwszy wniosek wydana została decyzja odmowna w związku z przebywaniem ojca dziecka za granicą i wniosek miał być przekazany do instytucji zagranicznej w celu ustalenia prawa do świadczenia rodzicielskiego.
W związku z drugim wnioskiem na to samo dziecko wysłałam do urzędu wojewódzkiego wyrok o rozwodzie, odpis zupełny aktu urodzenia dziecka z adnotacją o zaprzeczeniu ojcostwa przez męża i uznaniu dziecka przez właściwego ojca oraz oraz odpis skrócony aktu urodzenia dziecka z jego nowym nazwiskiem i właściwym ojcem.
Czy jeszcze coś mogę zrobić?
jolka74
Stażysta
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Pomoc materialna dla uczniów

Napisano: 18 cze 2021, 9:36

Zastanawiam się czy ona nie powinnaś wysłać tez tej prośby o wyrównanie świadczenia wstecz. Ty masz ręce związane dopóki UW nie podejmie działań bo rozumiem uznali się za organ właściwy na cały okres przysługiwania świadczenia. UW powinno wznowić postępowanie albo w inny sposób wyeliminować swoją decyzję odmowną, zmienić postanowienie o okresie koordynacji i przekazać Ci pierwszy wniosek do rozpatrzenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 18 cze 2021, 11:14

Dziękuję za poradę,
Dzwoniłam do Urzędu Wojewódzkiego, ciężki to przypadek, sami nie wiedzą jak to załatwić...
jolka74
Stażysta

Napisano: 30 cze 2021, 9:58

Urząd Wojewódzki załatwił sprawę opisaną wyżej w taki sposób, że uchylił swoją decyzję z 2020 odmawiającą prawa do świadczenia rodzicielskiego w związku z wystąpieniem okoliczności mających wpływ na sprawę...
Ustalono, że nie zachodzi koordynacja od dnia urodzenia dziecka i my mamy wydać decyzję (kobieta dostanie 12000 za cały rok).
Moje pytanie jest takie - co mam zrobić teraz z tym drugim wnioskiem złożonym w czerwcu tego roku? Nie zawieszałam postępowania, po rozmowie telefonicznej z pracownikiem Urzędu Wojewódzkiego wysłałam tylko nowe dokumenty, które dostarczyła mi strona.
Czy wezwać Panią, żeby napisała prośbę o wycofanie wniosku czy umorzyć postępowanie ?
jolka74
Stażysta

Napisano: 30 cze 2021, 10:08

Czyli dobrze napisałem Teraz skoro jesteś organem właściwym i rozpatrzysz jej 1 wniosek poprzez przyznanie to ten 2 po wydaniu i doręczeniu decyzji do 1, odmówisz wszczęcia albo umorzysz postępowanie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 30 cze 2021, 10:15

Dziękuję za pomoc
jolka74
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x