Świadczenie pielęgnacyjne - ponowna odmowa? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 cze 2021, 12:26

Żona w wieku 80 lat złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne na męża. Są bezdzietnym małżeństwem, Pani całe życie nigdzie nie pracowała, nie figuruje w ZUS, KRUS. Niepełnoprawność męża orzeczono niedawno, odmówiliśmy przyznania śp ze względu na datę powstania niepełnosprawności dopiero przed 80. rokiem życia. Sprawa wylądowała w SKO, uchylono zaskarżoną decyzję i przekazano do ponownego rozpatrzenia aby ustalić fakt rezygnacji z zatrudnienia. Oczywiście zapis art. 17 ust.lb mówiący o dacie powstania niepełnosprawności uznano za niekonstytucyjny. Pobraliśmy od strony oświadczenie o tym, że nie posiada żadnych świadczeń i że nigdy nie podejmowała zatrudnienia oraz zaświadczenie z ZUSu o niefigurowaniu w ewidencji. Czy na tej podstawie powinniśmy ponownie wydać decyzję odmowną?
OPS_WEG
Praktykant
Od: 18 cze 2021, 12:09
Zajmuję się: FA, SR

Napisano: 18 cze 2021, 12:40

Tak ale nie powołując się na art.17 ust.1b tylko art.17 ust.1 z uwagi na brak związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy rezygnacją z zatrudnienia a sprawowaniem opieki. Jak sama wskazałaś "Pobraliśmy od strony oświadczenie o tym, że nie posiada żadnych świadczeń i że nigdy nie podejmowała zatrudnienia ..." Świadczenie nie przyznawane za samą opiekę itd.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 18 cze 2021, 12:42

taka sprawa skomplikowana troszku :D
bo tak 80 latki nikt nie zatrudni
nigdy nie pracowała, ale to nie ze względu na fakt sprawowania opieki nad mężem
a tak szczerze mówiąc 80 latka i świadczenie .....
dałabym odmowę tak jak chce SKO - że nie było rezygnacji z pracy
a skąd ta Pani, może źle, ktoś musiał ją pokierować, żeby złożyła wniosek - dla 80 latek sam wymaga opieki
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 18 cze 2021, 12:58

Jestem tego samego zdania, co Wy wszyscy, jeszcze Pani dołącza dokumentację medyczną o swoim nie najlepszym stanie zdrowia, ale otoczona adwokatami, którzy jej dopingują, a my mamy problem :| Dziękuję wszystkim za pomoc :)
OPS_WEG
Praktykant
Od: 18 cze 2021, 12:09
Zajmuję się: FA, SR

Napisano: 18 cze 2021, 13:37

OPS_WEG pisze:Jestem tego samego zdania, co Wy wszyscy, jeszcze Pani dołącza dokumentację medyczną o swoim nie najlepszym stanie zdrowia, ale otoczona adwokatami, którzy jej dopingują, a my mamy problem :| Dziękuję wszystkim za pomoc :)
tak myślałam adwokacie ... no musisz dobrze opisać odmowę
a jak dołączyła swoją dokumentację medyczną ... orzeczenia fakt nie ma, żeby ją wykluczyć na co wskazuje ustawa, ale... wątpliwości pozostają ...
ja bym poszła w to, że niepełnosprawność po tym 80 r.ż i że strona nie zrezygnowała z pracy na rzecz sprawowania opieki nad mężem ...
bo stan zdrowia... no nie jesteśmy specjalistami, żeby to ocenić - czy jest w stanie się zająć, czy nie
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 21 cze 2021, 14:09

My wzywany stronę do dostarczenia zaświadczenia, że jest osobą zdrową i taką opiekę może sprawować. Powołujemy się też na brak wydanego dla niej orzeczenia (jeśli tak jest). Mam sprawy, które wylądowały w NSA bo WSA wskazało, że strona z uwagi na wiek sama wymaga wsparcia i NSA uchyliło te wyroki, dec SKO i naszą wskazując na konieczność przeprowadzenia takiego postępowania dowodowego
agama
Stażysta
Od: 04 cze 2021, 14:14
Zajmuję się: ŚW,ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x