jak sprosotować wpłaty z US w związku z FA - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 23 sty 2014, 14:56

Witam! potrzebuję porady! W 2013r mieliśmy po raz pierwszy wpłatę z US, która była pomniejszona o opłatę komornicza i przekaz. Należność została rozksięgowana wg kwoty podanie na przelewie i pomniejszony przelew do naszej gminy. Jednocześnie koszty opłaty komorniczej i przekazu zostały przypisane dłużnikowi. Jednak przy sprawozdaniach mam rozbieżności pomiędzy należnościami w księgowości a wydrukiem z programu do wypłaty świadczeń z FA o te opłaty komornicze i przekaz. W związku z tym mam pytanie, czy mogę sobie z kolejnej wpłaty US zdjąć najpierw te opłaty komornicze, a resztę rozksięgować na odsetki+ 60%20%20%?
~Zosia

Napisano: 23 sty 2014, 15:46

koszty komornicze potracone z wyegzekwowanej kwoty to są Twoje koszty postępowania wobec dłużnika i do gminy odprowadzasz to ca dał komornik na przelewie plus te koszty komornicze
~a-ryba

Napisano: 24 sty 2014, 9:15

Zosiu, opłaty komornicze to są nasze koszty. W związku z prowadzoną egzekucją komornik ma prawo potrącić sobie 5 % z wyegzekwowanej kwoty. My musimy te koszty dodać do zwrotu dłużnika i dopiero rozliczyć je na 20+20+60.
~Anka W.

Napisano: 24 sty 2014, 11:28

to według tego co piszecie powinnam mieć przelew w wysokości opłat komornika plus przekaz - zaksięgować to podwójnie, tj.w koszty i jednoczenie odprowadzenie dochodów do gminy. Jednak w książce pt:\"jednostki pomocy społecznej..\" Piotra Wieczorka znalazłam informację, że odprowadzam na rachunek budżetu kwotę, którą faktycznie otrzymałam.A \"przyjęcie przez niektóre ośrodki zasady przekazywania ze środków na wydatki kwot pokrywających potrącenie i ujmowanie ich jako faktyczne wydatki jest niezgodne z art. 66 ustawy o postepow.egzekucyjnym w administracji..\"\"
~Zosia

Napisano: 24 sty 2014, 11:50

No niestety, ale tak to wygląda jak opisałam powyżej. Tak naprawdę to komornik sądowy powinien nam przesłać całą kwotę, a my mu powinniśmy zapłacić jego należne \"wynagrodzenie\". Jak wiem z doświadczenia to oni po prostu od razu sobie potrącają te 5% a nam przesyłają resztę. Ale to są nasze koszty i my je musimy ponieść więc nie możemy nimi obciążać dłużnika.
Dlatego ja księguję w spłacie dłużnika całość, a koszty komornicze daję w koszty.
~Anka W.

Napisano: 24 sty 2014, 12:29

Zosiu ta książka to oszołomstwo.

W ustawie wyraźnie jest napisane, że wierzyciel jest zobowiązany do uiszczenia opłaty komorniczej. Opłata ta jest kosztem jednostki który powinien być ujęty w księgach. Nie wolno kompensować przychodów i kosztów różnego rodzaju - to jedna z podstawowych zasad rachunkowości.
~BDMB

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x