Jak to jest???? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 16 maja 2014, 9:58

Jeżeli osoba, której wyrównam i przyznam ZDO zgłosi, że np. w lipcu że rezygnuje z tego świadczenia i po 3 miesiącach będzie chciała dalej ubiegać się o świadczenie z tyt. sprawowania opieki nad niepełnosprawnym członkiem rodziny to może ubiegać się dale o ZDO czy tylko SP lub SZO ????
magnolia

Napisano: 16 maja 2014, 10:17

A może ktoś jednak ??????
magnolia

Napisano: 16 maja 2014, 10:23

ma 4 miesiące, więc jego czas minął
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2014, 10:52

Elmer nie wiem czy ja napisałam niejasno bo nie zaskoczyłam z Twoją odpowiedzią.

Przykład. Osobie przyznałam wyrównanie i świadczenie na czas nieoznaczony ZDO. Osoba przychodzi w miesiącu lipcu br i rezygnuje z ZDO. Po 2 miesiącach osoba mówi , że znów sprawuje opiekę na matką. Moje pytanie czy w tej sytuacji o jakie świadczenia składa ZDO, SP, czy SZO
magnolia

Napisano: 16 maja 2014, 11:09

Przy okazji. Jeżeli osoba ma ustalone prawo do zasiłku stałego to czy po rezygnacji z tego zasiłku może ubiegać się o ZDO. Bo art. 17 ust. 5 ust. o świad. mówi, że sp nie przysługuje jeżeli osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do zasiłku stałego
magnolia

Napisano: 16 maja 2014, 11:27

A może jednak ktoś łaskawy .....???
magnolia

Napisano: 16 maja 2014, 11:52

I ty możesz zostać św. Mikołajem
magnolia

Napisano: 16 maja 2014, 11:53

magnolia pisze:Jeżeli osoba ma ustalone prawo do zasiłku stałego to czy po rezygnacji z tego zasiłku może ubiegać się o ZDO. Bo art. 17 ust. 5 ust. o świad. mówi, że sp nie przysługuje jeżeli osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do zasiłku stałego
ubiegać się może zawsze.
ale oczywiście istotne jest to czy prawo do zdo mogłoby przysługiwać osobie rezygnującej z zasiłku stałego, to zależy:
1. osoba rezygnująca z zasiłku stałego posiada co najmniej umiarkowany stopień niepełnosprawności;
2. jeżeli we wskazaniach dotyczących zatrudnienia jest zapis niezdolna do pracy (to nie ma z czego rezygnować lub nie ma czego nie podejmować) w takim przypadku moim zdaniem zdo nie przysługuje
3. jeżeli we wskazaniach dotyczących zatrudnienia jest zapis praca w warunkach chronionych no to już można z czegoś rezygnować lub nie podejmować - w takim przypadku moim zdaniem przy spełnieniu wszystkich innych warunków do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określonego w ustawie o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012 r. zdo przysługuje
Damianisko
Praktykant
Od: 15 maja 2014, 13:58
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2014, 12:18

Odnośnie pierwszego pytania magnolii to wydaje się, że osoba, która po przyznaniu ZDO po pewnym okresie zrezygnuje z jego pobierania a potem będzie chciała ponownie się ubiegać o świadczenie z tytułu sprawowania opieki nad niepeł.czł.rodziny to nie będzie mogła ubiegać się ponownie o ZDO tylko albo o SP albo o SZO to czy będzie spełniała przepisy do tych świadczeń to już inna sprawa.

Co do drugiego pytania dot. sytuacji kiedy osoba pobierająca zasiłek stały rezygnuje z niego aby ubiegać się np o ZDO to wydaje się, że skoro decyzją miała już raz ustalone prawo do zasiłku to w świetle art. 17 ust. 5 pomimo rezygnacji nie będzie jej przysługiwało ZDO
ira

Napisano: 16 maja 2014, 12:56

Może jeszcze ktoś się wypowie.....Elmer, Kronos, Iks
magnolia

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x