jak to jest? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 13 sty 2016, 10:08

kobieta ma zasadzone alimenty po 300 zł na 5 dzieci = 1500 zł
otrzymałam wpłate od komornika w wysokosci 700 zł
czy to co komornik nam przysyła to jest pełna kwota jaka wpłacił do komornika?
Chodzi o to czy to jest nie mniej niz 50 % zasadzonych alimentów. Jak to mam rozumiec?
Mucha2

Napisano: 13 sty 2016, 10:29

Tak, to co nam przekazał. Reszta idzie na opłaty egzekucyjne a to nie jest zobowiązanie alimentacyjne.
kawa i ciasto

Napisano: 13 sty 2016, 10:46

A to nie jest tak przypadkiem ze to co otrzymaliśmy od komornika jest pomniejszone o to co tam komornik sobie ściąga a komornik jak wystosujemy do niego pisemko o to czy dłużnik wywiązał się ze zobowiązań alimentacyjnych przez okres 6 miesiecy w kwocie nie mniejszej niz 50 % to nie przesyła nam kwoty jaka ogolnie wpłacił dłużnik do komornika?
Mucha2

Napisano: 13 sty 2016, 11:55

:?:
Mucha2

Napisano: 13 sty 2016, 12:11

Ja dostaję zawsze wykaz tych kwot w rozbiciu na przychód, wierzycielowi, ZUS, UM/FAL i opłaty egzekucyjne.
kawa i ciasto

Napisano: 13 sty 2016, 12:15

może ktos jeszcze sie wypowie?
ja jak wystosuje zapytanie czy dł. płacił przez okres 6 miesiecy 50 % to otrzymuje poprostu kwote. Tylko zastanawiam sie czy komornik jak przysyła nam ta informacjie to czy to jest kwota jaka wpłacił dłuznik do komornika? czy pomniejszona o jakies tam koszty egz ktore sobie komornik bierze?
Mucha2

Napisano: 13 sty 2016, 12:18

Jeśli dostajesz kwotę, to powinna być pomniejszona o opłaty egzekucyjne.
Do mnie na zapytania o wpłaty komornik odpisuje jednym zdaniem: dłużnik wywiązywał się lub nie wywiązywał się.
Jeśli wnioskuję o wykaz wpłat w danym roku czy za dany okres, zawsze dostaję stosowną tabelę.
kawa i ciasto

Napisano: 13 sty 2016, 12:55

mi komornik przysyła poprostu kwote jakąś tam. I zastanawiam sie czy jak dostaje od komornika wpłate to czy jak wystosuje pismo do komornika o to czy płaci 50% to czy przysle mi informacjie o kwocie wpłaty takiej samej jak w wpłacie( czyli pomniejszonej o kwote ktorą kmornik sobie zabrał) czy rzeczywistą kwote ktorą dłużnik wpłacił do komornika?

No bo tak dłużnik wpłaca przypuśćmy kwote 760 zł komornik potraca tam swoje i przysyła nam wpłate do rozliczenia przykładowo 700 zł. To czy komornik powinien przsłac w informacji do nas ze dłużnik wpłacił 760 zł czy 700 zł

Elmer prosze o twoje zdanie?!
Mucha2

Napisano: 13 sty 2016, 13:27

Do zakończenia postępowania w sprawie ustalenia czy dłużnik uchyla się od zobowiązań alimentacyjnych potrzebne są kwoty jakie zostały zaliczone na poczet alimentów. Tak naprawdę to informacje na temat kosztów komorniczych nie są nam potrzebne.
Mucha2 pisze:I zastanawiam sie czy jak dostaje od komornika wpłate to czy jak wystosuje pismo do komornika o to czy płaci 50% to czy przysle mi informacjie o kwocie wpłaty takiej samej jak w wpłacie( czyli pomniejszonej o kwote ktorą kmornik sobie zabrał) czy rzeczywistą kwote ktorą dłużnik wpłacił do komornika?
Nikt Ci na te pytanie nie odpowie.
Jeśłi nie jesteś pewna jakie dane zawarte są w piśmie komornika wystąp do niego o ich sprecyzowanie.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2016, 13:56

Wiadomo, że ma to być kwota 700 zł a nie 760 zł.
Jak płacisz np. w okienku w banku rachunek za telefon w kwocie 50 zł to pobierają opłaty np. 3 zł za przelew - fizycznie zapłaciłaś 53 zł ale na konto rachunku 50 zł.
Rozumiesz?
To są opłaty, które nie byłyby pobierane, gdyby dłużnik płacił regularnie i nie byłoby prowadzone postępowanie egzekucyjne. Jest to dochód komornika, więc bardzo wątpię w to, że którykolwiek KS poda kwotę z opłatami.
kawa i ciasto

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x